Otthon

Ezeket mindenképp beszéljétek meg a pároddal, mielőtt lakást vennétek

A közös lakásvásárlás nagy mérföldkő egy pár életében.

Izgalmas, de nem kis felelősség közösen lakást vásárolni és összeköltözni a szerelmeddel. Vannak dolgok, amiket mindenképp érdemes előtte átbeszélnetek.

Forrás: Twenty20

Mit vagyunk képesek feláldozni ezért?

Bizony mindkét félnek kompromisszumot kell kötnie, és esetleg le kell mondania bizonyos dolgokról. Némi pénzről, 100%-os függetlenségről és hasonlókról.

Mi az, amiben viszont nem akarunk engedni?

Két fürdőszobát akarsz? Vagy csendes környéken lakni? Ezeken át kell rágnotok magatokat, mielőtt ott találnátok magatokat az új lakásban egy hatalmas veszekedés kellős közepén.

Forrás: Twenty20

Szeretnénk (még több) gyereket?

Ha igen, nem biztos, hogy elég nagy  vagy bővíthető a lakás, amit már kinéztetek vagy más szempontból nem alkalmas a gyerekvállaláshoz. Ez kardinális kérdés, amit mindenképp meg kell beszélnetek.

Mennyi felújításra vagyunk nyitottak?

Ez attól is függ, mennyi pénzt tudtok vagy akartok rászánni, vagy hogy teljesen az alapoktól szeretnétek-e kialakítani a lakás kinézetét. Ha egyet értetek ezekben a kérdésekben, szerencse, de sokszor tér el itt is a felek véleménye, az meg ki fog ütközni egy ponton, ha nem egyeztek meg.

Örökre itt akarunk élni, vagy innen még továbbköltözünk adott esetben?

Ha az egész életünket itt akarjuk leélni, gondoljunk arra, hogy idősebb korunkra is megfelelő hely lesz-e. Sok a lépcső, van lift? Vagy 5-10 évre tervezzük itt? Egyáltalán nem mindegy, mert pénzt is ettől függően öl bele az ember akkor.

Ki igényeljen hitelt, ha szükség van rá?

Ez azért fontos, mert nem biztos, hogy ugyanakkora eséllyel kaptok kölcsönt, hiszen más-más fizetéssel vagy ingóságokkal rendelkeztek. 

Forrás: twenty20

Mi a terv akkor, ha a dolgok mégsem működnek?

Erről nyilván nem akartok beszélgetni már előre vagy eszetekbe sem jut ez a lehetőség, pedig néha érdemes ezekre is gondolni, hogy ne akkor kelljen kétségbeesetten szervezkedni, amikor már beüt a baj. Szeretnétek házassági szerződést írni vagy csak az egyikőtök? Ugyanannyit pénzt tesztek bele a lakásvásárlásba? Ha különváltok, eladjátok a lakást, és osztoztok a pénzen, vagy kivásárolja az egyik a másik részét? Fájdalmas kérdések, mégis érdemes végigzongorázni őket, hogy ne érjen váratlanul semmi.

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top