Otthon

Trükkös új módszerrel lophatják el a lakáskulcsunkat

Bár a módszert már tíz évvel ezelőtt ismertették, most vált működő valósággá. A megoldás segítségével akár a tudtunk nélkül is bárki lemásolhatja a lakáskulcsot.

A University of California San Diego kutatói már tíz évvel ezelőtt vizsgálták annak a lehetőségét, hogy 3D-nyomtató segítségével egy fotó alapján létre lehessen hozni egy tárgy – jelen esetben egy lakáskulcs – reprodukcióját.

Akkor Benjamin Laxton, Kai Wang és Stefan Savage arra a megállapításra jutottak, hogy a módszer lehetséges, akár olyan fényképek felhasználásával, amelyek különféle szögekből készültek, és mint ilyen, torzítják a képet.

A kulcsok akár kevésbé jó minőségű fotók alapján is reprodukálhatóak (Fotó: UCSD)

Az Egyesült Államokban már léteznek olyan kulcsmásolók, amelyek fotók alapján képesek reprodukálni például egy elvesztett kulcsot, most azonban egy újabb fejlesztés került ki az internetre.

A Dave Pedu által nemrég közzétett háromdimenziós modellek segítségével néhány gombnyomással létrehozható egy új kulcs, akár egy távolabbról, rossz szögben – tehát nem merőlegesen – készült fotóról is.

A kész kulcs tökéletesen illeszkedik a másolat helyére (Fotó: Boing Boing)

A módszerrel ráadásul akár úgy is létre lehet hozni egy új kulcsot, hogy a régihez egyáltalán hozzáfértek volna: a szoftverben elég megadni a kulcs barázdáihoz rendelt számokat, és a 3D-nyomtató így is elő tudja állítani a másolatot.

A biztonsági szakértők elsősorban azt javasolják, mindenki győződjön meg róla, hogy az internetre – például a közösségi oldalakra – feltöltött fotóin nem látható egyetlen fontos kulcs sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top