Otthon

Ezért nem találsz jó lakberendezőt

Alig bírják a munkát a fővárosi lakberendezők, mióta az utóbbi években felfutott a megrendelések száma. Azonnali kezdéssel lehetetlen szakembert találni, aminek az oka az Airbnb mellett a pezsgő lakáspiac.

Az elmúlt évekhez képest kétszer annyi megrendelésük van a Budapesten dolgozó lakberendezőknek, ami azt is jelenti, hogy azonnali kezdéssel már senki sem vállal munkát. A belsőépítészeti megrendelések ilyen szintű felfutása az Airbnb-n kiadott lakásokkal kezdődött két-három éve – mondta Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

A felpörgött lakáspiac és az egyre több eladott, felújítást igénylő lakás miatt nemcsak lakberendezőt nehéz találni, hanem pontosan dolgozó szakmunkást is. A minőségi munkát végző szakmunkások, azaz burkolók, asztalosok, villanyszerelők, víz- és gázszerelők közül egyre többen vannak, akik már januárban betáblázták magukat egész évre, így 2018-ra nem tudnak több munkát elvállalni.

A szakemberhiány árfelhajtó hatása miatt már akár 30-40 százalék is lehet egy-egy munka költségtúllépése, míg korábban ez 20 százalék körül volt.

A Világgazdaság szerint keresettek azok a lakberendezők is, akik piac- és anyagismeretüknek köszönhetően komolyabb költségracionalizálásra is képesek. Továbbá azok, akik eladás előtti lakásokat alakítanak az átlagízlésnek megfelelőre, hogy könnyebb legyen eladni az ingatlant.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top