nlc.hu
Otthon

9 tárgy, amit a lakberendező nem tesz a nappaliba

9 tárgy, amit egy lakberendező sosem tenne a nappalijába

Ha otthonos nappalit szeretnénk, akkor bizonyos tárgyakat el kell felejteni a szakember szerint.

Ha a lakásunk berendezéséről van szó, akkor vannak, akik jobb érzékkel rendelkeznek ezen a téren, másoknak viszont komoly kihívást jelent egy-egy helyiség otthonossá alakítása. Ha mégis vállaljuk a feladatot, és magunk szeretnénk gyönyörűvé varázsolni a lakásunkat, érdemes figyelni a szakemberek tanácsaira.

Luciana Fragali lakberendező, a miami Design Solutions nevű cég tulajdonosa a Business Insidernek arról beszélt, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket ő sosem tenne be a nappalijába. Lássuk a listát!

1. Poszterek és keret nélküli képek

Ha azt szeretnénk, hogy a nappalink ne egy kollégiumi szobára emlékeztessen, akkor soha ne ragasszunk ki a falra posztereket vagy olyan képeket, amelyek nincsenek bekeretezve. Egyedileg csináltatott, minőségi képkerettel még egy olyan alkotás is nagyságrendekkel jobban mutat, amely egyébként nem akkora durranás.

2. Csupasz padló

Nappali

Nagyon hiányzik egy szőnyeg (Fotó: Unsplash)

Elszalasztunk egy nagy lehetőséget, ha csupaszon hagyjuk a nappali padlóját. Egy jól megválasztott szőnyeg akár a helyiség fókuszpontja is lehet, valamint barátságosabbá, otthonosabbá teszi a teret. Emellett nemcsak a szemünknek, a lábunknak is kellemes, ráadásul a padlót is védi. Egy szőnyeg vizuális elválasztóként is működhet, de ha kell, össze is köti a szoba egyes részeit.

3. Futon ülőgarnitúrák

A lakberendező kerüli a futon ülőgarnitúrákat, ha a nappali berendezését kell megtervezni, mivel ezek nem a legjobb ülőalkalmatosságok. Ha helyszűkében vagyunk, akkor inkább ottománt és hangsúlyos megjelenésű fotelt javasol.

4. Műanyag gyümölcsök

Bár a jobb fajták egészen élethűen néznek ki, a műanyag gyümölcsöket érdemes kerülni a dekoráláshoz. Nem lehet megenni őket, és a vendégek csak megkívánják az igazi gyümölcsöket, vagyis ugyanott vagyunk, mintha valódi darabokat tettünk volna ki. A szakember a műanyag gyümölcsök helyett azt javasolja, hogy használjunk egy tálalótálcát, és arra rakjunk apró dekorációs tárgyakat.

5. Neonfények

Home Sweet Home piros neon felirat

A lakberendező nem javasolja a neonfényeket a nappaliba (fotó: Unsplash)

Egy feltűnő, neonszínű világítás, amely egy szórakozóhely jelzését imitálja – vagy valóban az volt korábban – jól mutat egy kocsmában, de nem az otthoni élettérben, ahol a nyugalmat keressük. Helyette inkább válasszunk egy esztétikus állólámpát, vagy egy kanapé fölé benyúló típust, amely a szoba dísze lehet, és rögtön magára vonja a figyelmet.

6. Szalagfüggöny

Modern és dizájnos választásnak tűnhet a függőleges panelekből álló szalagfüggöny, amit elforgatva tudunk nyitni-zárni, ám a lakberendező nem ajánlja. Egyrészt a kinézetük túlságosan irodai hatást kölcsönöz az élettérnek, másrészt még nyitott állapotban is sokat takarnak, ezért nem árad be annyi fény, ami feldobná a nappalit.

7. Állatok és fegyverek

Amennyiben nem vagyunk megszállott vadászok, inkább ne próbáljuk trófeákkal, állatbőrökkel vagy kitömött állatokkal feldobni a nappalit, mert meglehetősen ódivatú lesz a hatás. Egy hatalmas agancs helyett jobb választás egy tükör, ami jól mutat, növeli a teret és plusz fényt biztosít. A szakember szintén nem javasolja, hogy fegyvert tegyünk ki díszként a falra. Ha valami hangsúlyos dologra vágyunk, inkább egy szoborral vagy más képzőművészeti alkotással érjünk el drámai hatást.

8. Üres könyvespolc

A könyvespolcokat imádják a lakberendezők, de arra is odafigyelnek, hogy ne legyenek túlságosan üresek. Egy kopasz könyvespolc nemcsak rosszul mutat, de azt üzeni a vendégeknek, hogy a lakásban élők nem keresik az inspirációt, az ötleteket.

Kerékpár egy könyvespolc előtt

Elég lehangoló egy szinte üres könyvespolc (Fotó: Unsplash)

9. Falmatricák

Egy szépen berendezett nappalit is el tud rontani, ha azt olvasni a falon nagy, felmatricázott betűkkel: „Élj, nevess, szeress!”. Nem sokkal jobbak a különböző felragasztott motívumok sem, mert a falmatricák általában rontják az összhatást. Ha nagyon üresnek érezzük azt a falat, egy kép sokkal kifinomultabb választás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top