Otthon

6 hiba, amitől sokkal kisebbnek tűnik a lakásod

Nincs mindenkinek ezer négyzetméteres háza, de nem reménytelen a tértágítás a kis lakásokban sem.

Az emberek többsége nem kacsalábon forgó palotában él, hogy olyan tágas terek álljanak rendelkezésére, melyeknél szinte már mindegy, hogyan vannak berendezve, mindenképp nagyok maradnak. A normál méretű lakásokkal sincs semmi gond, ha jól szolgálják a bennük lakók kényelmét, csak az nem mindegy, hogy mit kezdünk azzal a normál mérettel: alakíthatjuk úgy, hogy tágasnak tűnjön, de a következő hat gyakori hibával akár szűkíthetjük is a teret a falakon belül. Heidi Wells, a Silk Purse Design Group tulajdonosa írta le mindenki okulására, hogy mit kell elkerülni, ha nem akarjuk még kisebbé tenni a lakást.

Nincs megfelelő világítás

Főleg télen számít nagyon a világítás, hiszen jóval kevesebb napfény jut be ilyenkor az ablakon. Wells szerint a tágas tér egyik kulcsa, hogy jól válaszd meg a lámpákat, elég erős fényük legyen, és jó helyekre helyezd mindet. Példának a nappalit hozta fel, ahol gyakran csak egy szál mennyezeti lámpa van, holott még minimum kellene egy állólámpa a fotel/kanapé mellé, és némi hangulatvilágítás a könyvespolcra, hogy teljes legyen az élmény.

Túl nagy vagy túl kicsi bútorok

Ha nincs 30 négyzetméteres étkeződ, akkor ne vegyél óriás ebédlőasztalt fotelszerű székekkel, mert mozdulni sem lehet majd tőlük. Helyette inkább dönts a kinyitható asztal és a légies székek mellett, hogy ne nyomja agyon a teret a nehéz bútor.

„Áldozatokat kell hozni, ha jól akarjuk magunkat érezni egy kisebb lakásban, de ettől még nem kell a stílust mellőzni természetesen” – mondta el Wells. Azt kell szem előtt tartani, hogy a kinézett bútor mérete arányos legyen az adott szobával, mérőszalaggal kell menni vásárolni, és nem szabad elcsábulni az óriás kanapéra, ami kitölti az egész szobát.

lakás otthon tér

Fotó: iStock

Többfunkciós bútorok hiánya

Legyen az asztal kinyitható, a kanapé ágyneműtartós és fekhellyé alakítható, a polcról lenyílhat egy kis munkaasztal: a lehetőségek tárháza végtelen, hogy több funkciója is legyen egy bútornak. Nem is kell elkölteni vagyonokat, sok esetben utólag, egy kis barkácsolással is adhatsz új életcélt egy-egy darabnak.

Sötét dekoráció

A sötét színek összenyomják a teret, ezt el kell fogadni, és ehhez mérten kell gondolkodni a dekorációban. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden bútor legyen fehér, mert az nyilván halál unalmas lenne: érdemes inkább a kiegészítőkön világosítani. Ha például van egy nagy szürke kanapé a nappaliban, akkor a díszpárnák és a takarók világos színűek legyenek rajta, agy szőnyegnek ne feketét, hanem valamilyen pasztellszínűt válassz hozzá.

A függőleges tér kihasználatlansága

Nem őrült mély, hanem jó magas bútorokban kell gondolkodni Wells szerint, amikor a berendezést tervezed: padlótól a plafonig. A gardróbba kerüljenek magas szekrények, a fürdőbe óriási tükör – akár az egész falat is betakarhatod vele –, és tegyél polcokat mindenhova, ahol csak tárolni szeretnél valamit.

Túlzsúfolt az előszoba

Ha káosz van az előszobában, már hazaérkezéskor kicsinek és nyomasztónak fogod érezni a lakást. Szanaszét heverő cipők és kabátok, táskahegyek… könnyű óriási rumlit csinálni az általában kicsi helyiségben. A megoldás az, hogy tényleg csak az legyen elöl, amit napi szinten használnak a család tagjai, minden mást el kell tenni a helyére, hogy megszűnjön a kupleráj. Ha az előszobában sikerül szellős, tágas érzést kialakítani, az egész lakás hangulata megváltozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top