Otthon

Ezt a 3 helyet tedd rendbe a lakásban, és elszáll a téli depresszió

Győzzük le a téli rosszkedvet egy kis takarítással!

Minden, ami a télben jó, már a hátunk mögött van: túl vagyunk a karácsonyon, az újéven, sokan már a síszüneten is… És mi marad a tél utolsó heteire? Üresség és depresszió – főleg azok esetében, akik hajlamosak a szezonális hangulatzavarra.

Szerencsére nem kell azonnal szakemberhez fordulni, ha szeretnénk kimászni a tél ásta gödörből: egy kis takarítással például jelentősen javíthatunk a helyzeten! A tavaszi nagytakarítással még ráérünk, egyelőre az is elég, ha rendbe teszünk három, hangulat szempontjából kardinális pontot a lakásban.

 1. Az ablakok és a függönyök

A téli depresszióért első körben a fényhiány tehető felelőssé. Ezért logikus, hogy megpróbáljunk minél több fényt csempészni a lakásba. Kezdjük tehát egy alapos ablakpucolással, a nehéz sötétítőfüggönyöket pedig cseréljük szellősebb és világosabb darabokra.

2. A konyha és a kamra

Amikor úgy érezzük, csak egy kis csoki, tészta vagy süti húzna ki a mélyből, hosszú távon csak rontunk a helyzeten: a télen felszedett kilóktól ugyanis csak még vacakabbul érezzük magunkat. Ezért érdemes kiselejtezni a konyhaszekrény és a kamra tartalmát, majd ha rendbe tettük, feltölteni őket egészséges zsírokban, valamin fehérjében gazdag nassolnivalókkal.

3. Bármi, amitől stresszesnek érezzük magunkat

Van, akit egy felfordult ruhásszekrény, mást egy káoszba borult íróasztalt hoz ki a sodrából. De akár egy elhanyagolt e-mail-fióktól is bestresszelhetünk. A harmadik lépésben tehát határozzuk el, melyik pont szorul kipucolásra, és tegyünk a lelki békénkért: váljunk meg a felesleges holmiktól, és hozzuk rendbe a kritikus helyet!

thekitchn

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top