Otthon

Sorozatok, amelyekben magadra ismerhetsz

Egyre több tévésorozat foglalkozik valós társadalmi kérdésekkel, a kitalált történetek helyett. Összegyűjtöttünk négy ilyet.

Vajon mi a sikeres sorozatok titka? – teszi fel a kérdést az AXN tévécsatorna, ahol egymást érik az izgalmas és látványos sorozatok. A tévécsatorna most összegyűjtött négyet azok közül a szériák közül, amelyeket érdemes egy kicsit más szemmel nézni. „Így egyből észreveszed a benne megbúvó társadalomkritikát, amely görbetükröt tart mindannyiunk elé. Még az is előfordulhat, hogy magadra ismersz valamelyik szereplőben” – írják.

SWAT – Különleges egység

Az Egyesült Államok meghódítása után hazánkban is akcióba lendült a mindenre elszánt szupercsapat, a SWAT – Különleges egység Daniel Hondo Harrelson (Shemar Moore) vezetésével. A való életre reagáló, kiszámíthatónak egyáltalán nem nevezhető produkció egyedisége abban rejlik, hogy aktuális társadalmi kérdéseket feszeget. A félelem, rasszizmus, terrorizmus és a feketék elleni rendőri túlkapások témája köré épülő SWAT – Különleges egység című sorozatban Hondo a gyökereihez való hűség és a hivatása iránti elköteleződés között őrlődik, és csapatával igyekszik hidat teremteni egyenruhások és közemberek között. És hogy milyen sikerrel? A komoly témák ellenére is szórakoztató, akciódús sorozat vadonatúj epizódjai szerda esténként kerülnek képernyőre az AXN műsorán.

A szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje című sorozat nagyon jól hozza az Orwell 1984 című regényéből már megismert disztópikus ábrázolást. Mindkettőben egy olyan jövő jelenik meg, amely jelen társadalmunkra is várhatna egy totalitárius rendszerben. A sorozat az egykori USA területén, Gileádban játszódik, ahol a lakosság kasztrendszer szerint tagozódik. A férfiak kezében van a kormány, ők az irányítók. A nőket minden joguktól megfosztották, nincsen semmi sem a tulajdonukban, és bérrel sem honorálható a munkájuk. Elsődleges feladatuk az, hogy utódokat hozzanak világra a „hagyományos értékek” szerint. Ám a nők nagy része meddővé vált a szennyezés miatt, így egy szűk rétegre, a szolgálólányokra hárul az a feladat, hogy gyermekeket szüljenek – főként az állami vezetőknek. Főhősünk, Offred (Elisabeth Moss) is egy ilyen szolgálólány, az ő kiszolgáltatott életét követhetjük nyomon epizódról epizódra a sorozatban.

A sebész

A kórházsorozatokhoz már legalább George Clooney műtősköntöse óta vonzódunk. Valahogy megvan a bája a műszerek csipogásának, a neonfénnyel borított, kicsempézett folyosóknak és a műtőben életekért küzdő hősies orvosoknak. Pedig a valóságban azért igyekszünk tisztes távolságban maradni az efféle helyektől, nemde? A sebész központi figurája a Dr. House óta nem idegen kellemetlen orvoskarakter, dr. John Thackery (Clive Owen), aki vénás kokainnal igyekszik túlélni a közegészségügyi intézményben töltött napjait. Az 1900-as évek kezdetén járunk New Yorkba,n a Knickerbocker kórházban, amelyet a modernitás – főként pénzügyi okokból – hatalmas ívben kerül el. Aggasztó higiénés körülmények, járványok és erősen megkérdőjelezhető orvosi beavatkozások jellemzik, ami alapjaiban rengeti meg a nosztalgikusan sóhajtozók „régen minden jobb volt” nézőpontját.

Szex és New York

14 éve ért véget a szingliképző Szex és New York című sorozat, de a főszereplők aranyköpéseit a mai napig mémek tucatjai őrzik, és úgy idézünk belőle, akárcsak a Bibliából. Az addig megbélyegzett életforma Carrie Bradshaw-ék hatására egyből trendi lett. A négy vagány barátnő óta tudjuk, hogy 30 évesen egyedülállónak lenni egyáltalán nem ciki, és Mr. Big azért fenntartja a reményt, hogy egyszer mindenki révbe ér… csak valaki egy kicsit később. A sorozat kendőzetlen őszinteséggel tárja elénk a szexuális témákat, amelyeket előtte ilyen nyíltan egy rendező sem mert bevállalni. A sorozat karakterei közül mindenki könnyedén megtalálhatja a saját alteregóját: Charlotte rendületlenül hisz az igaz szerelemben, Miranda kegyetlenül nyers őszinteségével rántja le barátnőit az ábrándozás fellegeiből. Samantha szemtelenül falja a férfiakat, Carrie pedig a munkában és a vásárlásban éli ki magát igazán. 

Címlapkép: thinkstockphotos.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top