nlc.hu
Otthon

The Watcher: vérfagyasztó igaz történet

Vérfagyasztó igaz történet áll a The Watcher című sorozat mögött

Egy család álomotthonából totális rémálom lesz a The Watcher című limitált szériában. A film egy olyan igaz történeten alapul, ami szinte túlságosan is rémisztő ahhoz, hogy elhiggyük. Figyelem, spoileres a sztori, csak a sorozat megnézése után javasolt a cikk olvasása!

A most sugárzott The Watcher (magyarul: A megfigyelő) című sorozatban Dean és Nora Brannock (Bobby Cannavale és Naomi Watts alakításában) az idilli, kertvárosi környékre költözik, ahol feltételezik, hogy a gyerekeiket megvédhetik a városi élet veszélyeitől. Ám ez a jómódú külváros baljóslatú eseményeket rejt. Röviddel azután, hogy a család beköltözik új otthonába, fenyegető leveleket kezd kapni valakitől, aki The Watcher (magyarul: A Figyelő) néven írja alá a leveleit. Innentől kezdve a terror egyre fokozódik a ház körül. A legijesztőbb pedig az egészben az, hogy igaz történeten alapul a széria.

A terror kezdete

A megfigyelő című szériában látható Brannock párost a valóságban ma is élő Derek és Maria Broaddus házaspárról mintázták. Három nappal azután, hogy a házaspár 2014 júniusában lezárta a New Jersey állambeli Westfieldben lévő otthonuk vásárlását, megkapták az első levelet a magát A Figyelő névvel illető személytől. A nagy nyomtatott betűkkel írt fehér borítékot az 1905-ben épült, hat hálószobás, három és fél fürdőszobás ingatlan új tulajdonosának címezték. Belül egy gépelt üzenet volt, amely elég szívélyesen kezdődött – olvasható a New York Magazine 2018-as cikkében, amely a Netflix sorozatát ihlette: „Kedves új szomszéd a 657 Boulevardon, engedje meg, hogy üdvözöljem a szomszédságban”.

Az üzenet hangvétele hamarosan átváltott kevésbé barátságossá. A névtelen író azt állította, hogy a New York City-től 45 percre fekvő ház „már évtizedek óta a családomhoz tartozik, és mivel közeledik a 110. születésnapjához, engem bíztak meg azzal, hogy figyeljem és várjam a második eljövetelét.

Nagyapám az 1920-as években, apám pedig az 1960-as években figyelte a házat. Most eljött az én időm.

A levélben megkérdőjelezte A Figyelő azt is, hogy Broaddusék tisztában vannak-e a 360 négyzetméteres családi ház történetével. „Tudjátok, hogy mi rejlik a 657 Boulevard falai között? Miért vagytok itt? – kérdezte a levélíró. – Majd én kiderítem.” (A rendőrség állítólag átkutatta a házat, de semmit sem talált a falak között.) A levélíró úgy tűnt, hogy a Broaddus családot alaposan átvizsgálta: szidta a házaspárt, amiért felújítást végeztek a házban, és azzal fenyegetőzött, hogy elrabolja három gyermeküket. „Túl kicsi volt a régi házuk a növekvő családnak? Vagy kapzsiságból hoztátok el nekem a gyerekeiteket? – írta a titokzatos zaklató. – Amint megtudom a nevüket, hívni fogom őket, és magamhoz vonzom őket is.” A levél nem tartalmazott feladó címet, de egy baljós sorral zárult: „Üdvözöllek barátaim, üdvözöllek. Kezdődjön a buli.” A levelet gépírással, gyorsírással írták alá: „A Figyelő”.

Másnap Derek és Maria felfedezték, hogy új otthonuk előző tulajdonosai, John és Andrea Woods kiköltözésük előtt szintén kaptak egy furcsa levelet valakitől, aki magát A Figyelőnek nevezte, és azt állította, hogy a házukat szemmel tartják. A házaspár, akik 23 éve éltek ott, és még soha nem hallottak A Figyelőről, azt feltételezték, hogy ez egy tréfa, és azonnal kidobták a levelet, anélkül, hogy sokat gondolkodtak volna rajta. A rendőrség azonban komolyan vette a levelet, és azt tanácsolta Broadduséknak, hogy ne szóljanak senkinek a róla, különösen az új szomszédaiknak ne, akik most már gyanúsak voltak.

Bobby Cannavale

Bobby Cannavale a férj szerepében A megfigyelő című sorozatban (Kép: IMDb)

A Figyelő nem állt le

Két héttel az első levél után újabb érkezett. „A munkások szorgoskodtak, és figyeltem, ahogyan kipakoljátok a személyes holmikat – írta A Figyelő. – Megtalálták már, mi van a falakban? Idővel meg fogják.” A Figyelő ezúttal név szerint említette Broaddusékat (a vezetéknevüket rosszul írva „Mr. és Mrs. Braddus”). Dereket és Mariát egyre jobban aggasztotta, hogy ez a személy mennyi információt tudott róluk és a családjukról, beleértve a gyermekeik nevét és születési sorrendjét.

A felújítás – és a hátborzongató levél – miatt a család még nem költözött be az új otthonukba, és úgy tűnt, A Figyelő alig várja, hogy beköltözzenek. Az író megkérdőjelezte, hogy hagyják-e majd a gyerekeiket, akiket az író „fiatal vérnek” nevezett, a pincében játszani. 

Vagy túlságosan félnek egyedül lemenni oda? Én a helyükben nagyon [félnék]. Messze van a ház többi részétől. Az emeletről soha nem hallanátok a sikolyukat

– írta.

Ugyanebben az üzenetben a Figyelő tudatta a családdal, hogy naponta sokszor elmegy a ház felé. „A 657 Boulevard a munkám, az életem, a megszállottságom. És most már ti, a Braddus család is azok lettetek.” A második levél után Derek és Maria nem hozta többé a gyerekeit az új otthonuknak szánt helyre. Hetekkel később újabb levelet kaptak. „Hová tűntetek? – írta A Figyelő. – Hiányoztok a 657 Boulvardról.”

Richard Kind és Margo Martindale

A gyanús szomszédokat a sorozatban Richard Kind és Margo Martindale alakítja (Kép: IMDb)

A Broaddus család elmenekült

A megfigyelő című film és a valóság akkor válik teljesen ketté, amikor a beköltözés kerül sorra a sorozatban, ugyanis a valóságban a Broaddus család sosem költözött be az ingatlanba. Hat hónappal azután, hogy lezárták a szerződést az ingatlanra, és 1,4 millió dollárért megvásárolták a házat, újra piacra dobták. Nem találtak vevőt a hátborzongató levelek miatt, amiket nem titkoltak el a vevőjelöltek elől Broaddusék, mert nem akarták, hogy más is átélje ezt a terrort. Broaddusék 2016-ban újra megpróbálták eladni a házat 1,25 millió dollárért, de a levelek miatt a potenciális vevők mindig elálltak a szándékuktól.

A család ingatlanügyvédje azt javasolta, hogy adják el a házat egy fejlesztőnek, aki lebontaná a házat, amihez a Westfieldi Tervtanács áldására lett volna szükség, mivel a telek két házra osztása a helyi törvényekbe ütközne. Broaddusék kérését egyhangúlag elutasították, miután a testület négyórás, vitáktól heves ülésen sok helyi lakos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a 657 Boulevard lebontása csökkentené a házak árát, és tönkretenné a környék esztétikáját.

Hónapokkal később Broaddusék ki tudták adni a házat, de nem sokkal az új család beköltözése után A Figyelő újabb levelet küldött. A levél február 13-i keltezésű volt, ami ugyanaz a nap, amikor Broaddusék tanúvallomást tettek egy 2015 júniusában benyújtott jogi panaszuk kapcsán az otthon előző tulajdonosai ellen, akiknek állításuk szerint figyelmeztetniük kellett volna őket A Figyelőről. (A keresetet később egy bíró elutasította.) „Kíváncsiak vagytok, hogy ki az A Figyelő? Forduljatok meg, idióták” – állt a levélben, amely két és fél évvel azután érkezett, hogy Broaddusék megvették az otthont.

 Naomi Watts

A rettegő feleség szerepében Naomi Watts (Kép: IMDb)

Az új levél agresszívebb volt, mint az előző három: az írója panaszkodott a média figyelmére, amelyet Broaddusék a „szomszédságomra” irányítottak, de ünnepelte, hogy a helyiek megmentették az ingatlant. A Figyelő még bosszút is esküdött Derek és Maria ellen, látszólag a halálukat tervezgetve:

Talán egy autóbaleset. Talán egy tűz. Talán valami olyan egyszerű dolog, mint egy enyhe betegség, ami úgy tűnik, hogy soha nem múlik el, de napról napra egyre betegebbé tesz.

Meglepő módon a levél hatására az akkori bérlők nem hagyták el a házat, hanem további biztonsági kamerák felszerelését kérték Broadduséktól. A negyedik – és egyben utolsó – levél azzal zárult, hogy a Figyelő kijelentette: „A ház megvet téged. És a Figyelő győzött.”

Elfogták valaha A Figyelőt?

A rendőrség kezdettől fogva gyanította, hogy a levelek mögött valaki a westfieldi környékről áll. Kezdetben Michael Langfordot, Broaddusék szomszédját gyanúsították, akinek családja a 60-as évek óta ott élt, ám nem volt sok bizonyíték ellene, és soha nem tartóztatták le. Amikor egy későbbi vizsgálat során kiderült, hogy a borítékon lévő DNS női volt, a hatóságok Michael nővére, Abby Langford ingatlanügynök és a ház előző tulajdonosa, Andrea Woods ellen indítottak nyomozást. Egyikükbél sem találtak egyezést. Még Maria DNS-ét is megvizsgálták, de őt gyorsan tisztázták a gyanú alól. Egy másik lehetséges gyanúsítottat, egy férfit, aki a barátnője szerint „nagyon sötét videojátékokat” játszott, és gyakran a „The Watcher” nevű karaktert használta, szintén felmentettek.

Néhány környékbeli a New York Magazine-nak azt mondta, hogy lehetséges, hogy Broaddusék állnak a visszatetsző levelek mögött, azt sugallva, hogy a házaspár rájött, hogy nem engedhetik meg maguknak a házat, és maguk írták a hátborzongató üzeneteket, hogy kibújjanak az eladás alól. Egyesek még azt is felvetették, hogy csalók, akik filmes üzletet keresnek. Derek elismerte, hogy névtelen leveleket küldött a szomszédainak, akik a Facebookon zaklatták majdnem három évvel azután, hogy a Figyelő kapcsolatba lépett vele. Azt remélte, hogy a „A Broaddus család barátai” aláírással ellátott üzenetek segítenek majd tisztázni a családja nevét, de ettől csak még inkább fokozódott frusztrációja a helyzet miatt. „Olyan, mint a rák – mondta 2018-ban az egész tortúráról. – Minden nap gondolunk rá.” A westfieldi rendőrség kiterjedt nyomozása ellenére A Figyelőt máig nem kapták el.

A megfigyelő című limitált széria

A megfigyelő című limitált széria főszerepében a titokzatos Figyelő és a ház (Kép: IMDb)

2019 nyarán Broaddusék 959 ezer dollárért adták el a házat, ami 400 ezer dolláros veszteséget jelentett egy olyan ház esetében, amelyben soha nem éltek. Amikor az új tulajdonosok beköltöztek, Broaddusék az ingatlanügyvédjükön keresztül adtak nekik egy cetlit:

Nem kívánunk mást, csak azt a békét és nyugalmat, amiről egykor ebben a házban álmodtunk.

Egy fotót is mellékeltek A Figyelő kézírásáról, arra az esetre, ha újabb levelek érkeznének. A mai napig egyetlen új levél sem érkezett. Broaddusék egy kisebb westfieldi házba költöztek, elmondásuk szerint az események traumatizálták őket, de most már csak próbálnak továbblépni. A Netflix sorozatát sem tervezik megnézni, az ebből származó bevétel pedig még a házuk eladásából származó veszteséget sem fedezte teljesen. A nyomozás az ügyészség szerint továbbra is inaktív, és nincsenek gyanúsítottak, az ügyet azonban még nem zárták le.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top