nlc.hu
Otthon

A kövirózsa jótékony hatása

Kövirózsa: gyógyító ereje az aloe verával is felveszi a versenyt

A kövirózsa gyógyhatása az aloe verával vetekszik. Ha van a kertednek olyan része, ahol szárazabb a föld, és az erős napfény miatt, a legtöbb növény kipusztul, akkor oda ültesd a kövirózsát, aminek gyógyító erejét most eláruljuk.

A kövirózsák pozsgás évelők, sok sarjat nevelnek, és általában párnásan fedik be a talajt. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek; csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes; a színük zöld, kékes vagy pirosas. A kövirózsa virágai vastag, pozsgás levelekkel vagy pikkelylevelekkel borított száron a nagyobb tőlevélrózsák közepéből emelkednek ki, és annak csúcsán, bogernyővirágzatban nyílnak nyáron. Színük többnyire fehér, sárga, rózsaszín, piros, számtalan árnyalattal. Virágzás után az elnyílt tőrózsák elpusztulnak, de a sarjak természetesen tovább élnek és áttelelnek.

„A kövirózsa megelégszik bármilyen homokos, köves talajjal, csak az a fontos, hogy az esővíz könnyen elfolyjék a gyökerei közül. Akár nagyobb, lyukas kövekbe is ültethetjük őket, amit azután önálló díszként is használhatunk kertben, teraszon, verandán, napos ablakpárkányon. Ellensége lehet az extrém szárazság és a fényhiány. Könnyen megnyúlik ugyanis, ha például gyomok takarják be a tövet” – mondja McMenemy Márk.

Kövirózsa hatása

A kövirózsa nemcsak szép, de jótékony hatású is (fotó: Getty Images)

A kövirózsa gyógyító hatása

  • A növény friss vagy szárított leveleiből préslevet készítenek, melyet  a természetgyógyászat fülgyulladás esetén alkalmaz a fájó fülbe csepegtetve.
  • Baktérium- és vírusölő hatása is van.
  • Szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására is alkalmas.
  • Nedvét  gyógyszertári krémbe keverve  használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére,
  •  Napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. Préseljük ki egy alaposan megmosott virág leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kence.
  • A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges.
  • Hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására.
  • A levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használhatod.
  •  A kozmetikai iparban is használják.A kövirózsa használatának nincs ellenjavallata, semmilyen mellékhatástól nem kell tartani.

Még több információ és hasznos tipp a kert.tv oldalán.

Növényekről gyorsan, érdekesen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top