Otthon

Mérgező anyagot találtak a dm paleomüzlijében, visszahívták

Növények mérgező toxinjaival, atropinnal és szkopolaminnal szennyezett müzlit hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Gond adódott a dm paleomüzlijével, amelyben a német hatóságok mérgező anyagokat, tropán alkaloidokat talált. Egész pontosan atropin- és szkopolaminszennyezést mutattak ki az Ausztriában gyártott müzliben, ezért a terméket az áruházlánc visszahívta.

Forrás: pixabay

A visszahívott dm-es paleomüzli adatai:

  • A termék megnevezése: dmBio Paleo Müsli, 500 g
  • Forgalmazó: dm Magyarország Kft.
  •  Gyártó: BiologoN GmbH, Ausztria 
  • 2019.05.30 minőségmegőrzési idővel bezárólag valamennyi gyártási tétel érintett
  • RASFF referenciaszám: 2018.2695

Forrás: NÉBIH

A Nébih tájékoztatása szerint a dm már tájékoztatta vásárlóit a termékvisszahívásról. A diszkontlánc kéri, hogy akik korábban vásároltak a paleomüzliből, ne fogyasszák el, a cég a már megvásárolt termékeket a vásárlás helyétől függetlenül üzleteiben visszaveszi.

Amit a tropán alkaloidokról tudni érdemes

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Látászavart, pupillatágulást, fáradékonyságot, szédülést, szájszárazságot, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top