Otthon

Pénzt ad a Tesco a visszavitt műanyag palackokért

Kísérleti jelleggel anyagilag jutalmazza a Tesco azokat a vásárlókat, akik visszaviszik az üzletbe az újrahasznosítható műanyag palackokat.

A többi diszkontlánchoz hasonlóan a Tesco is egyre többet próbál tenni azért, hogy visszaszorítsa a műanyaghasználatot, illetve csökkentse a műanyag, egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét.

A környezetvédelem jegyében ezért az áruházlánc arra vállalkozott, hogy palackonként 10 pennyt (36 forintot) fizet az üzletbe visszavitt PET-palackokért. A rendszer még tesztidőszakát éli, eddig egyedül a horefordshire-i Borehamwoodban lévő Tesco veszi vissza pénzért a palackokat, további négyben pedig előkészítés előtt áll a lehetőség. Ha a próba sikeres lesz, a Tesco megvizsgálja, hogyan vezethetné be a rendszert az egész Egyesült Királyságban.

Érdemes lehajolni az újrahasznosítható palackokért – forrás: pixabay

Van persze néhány feltétel, például csak a 750 ml-es palackokat veszik vissza, egy ember egy nap pedig összesen 10 palackot válthat vissza, ami napi 1 fontos jövedelemhatárt jelent. Az üzletlánc elsősorban a saját márkás termékeinek palackjait fogadja el, illetve a nagyobb márkák flakonjait, mint a Coca-Cola, a Pepsi vagy a Tropicana.

Szerencsére nem csak ezt az újítást vezeti be a brit diszkontlánc. A Tesco október 3-tól több mint 700 üzletében teszi lehetővé, hogy a vásárlók otthonról hozott tárolóedényekbe kérjék a húst, halat, zöldséget, sajtokat és a felvágottakat. Üveg-, fém- és papírdobozokat nem lehet majd használni, csak újrahasznosított műanyag tárolókat.

Jason Tarry, a Tesco Egyesült Királyságért és Írországért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „Elkötelezettek vagyunk az egyszer használatos műanyagok minimalizálása iránt. Ahol csak tudjuk, egyszerűbbé tesszük az újrahasznosítást a vásárlóink számára.”

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top