Otthon

Novemberi teendők a kertben

McMenemy Márk ismét ad pár tippet, mire érdemes figyelni a kertben novemberben.

Gyepápolás

Ha enyhe a november, könnyen előfordul, hogy a füvünk fittyet hányva a naptárra, folytatja a növekedést. Ilyenkor ugyanúgy elő lehet venni a fűnyírót, és lenyírni a gyepet. De akár hagyjuk is kicsit hosszabbra, ahogy tetszik. Viszont arra érdemes ügyelni, hogy fagyott állapotában ne nagyon járkáljuk össze a gyepet, mert az csúnyán roncsolja a szálakat.

kert, osz

Tavaszi hagymások ültetése

Pánikra semmi ok, amíg a talajban ásni lehet, nem késtél el vele. A lényeg, hogy legalább egy hónapnyi hideg hatást kapjon a hagyma. Arra ügyelj viszont, hogy ne ültesd túl mélyre őket, nagyjából  egyhagymányi mélység elegendő, különben nem fognak tudni kihajtani. És érdemes egy hagymakosarat is használni. Ez meggátolja, hogy a hagymák nagyon elvándoroljanak, valamint könnyebb kiszedni is őket rákövetkező évben.

Őszi metszés

Több gyümölcsfának is hasznos az őszi metszés. Ilyen például az almafa, ami a nyár során rengeteg függőlegesen felfelé növekvő vízhajtást hoz. Ezeket célszerű tőből kivágni, mert csak elvonják az életerőt a növénytől. Vagy csak egyet-kettőt meghagyni, ha szeretnénk, hogy később ezeken új termőágak fejlődjenek. Ha mégis lecsúsznánk erről az őszi feladatról, akkor sincs gond, mert kora tavasszal is elvégezhetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top