Otthon

Nincs elég pénzük, ezért nem költöznek el a szülőktől a magyar fiatalok

A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok csaknem fele még mindig otthon él.

A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 44 százaléka szülőknél és rokonoknál él, 10-ből 6 fiatal pedig azért nem költözik el otthonról, mert nincs elég pénze a különéléshez – derült ki a K&H ifjúsági indexéből, amelyet a Napi.hu ismertetett.

A szülőknél élő fiatalok többségének – egészen pontosan 53 százalékának – fogalma sincs, mikor tud majd kirepülni a családi fészekből. 34 százalékuk arra vár, hogy saját keresete legyen, 25 százalékuk pedig úgy gondolja, sokkal kényelmesebb otthon élni. 21 százalék csak akkor költözne el, ha komoly párkapcsolata lenne, 17 százalék úgy érzi, nem áll készen az önálló életre, 8 százalék pedig egyáltalán nem tervezi, hogy elköltözik otthonról. Csak 12 százalék él azért a szüleivel, mert gondoznia kell őket.

Mindent összevetve a magyar fiatalok átlagosan csak 28 éves korban kezdik el az önállósodást. Akik már külön élnek, átlagosan 21 éves korban költöztek el otthonról. 28 százalékuk 16 és 18 éves kora között hagyta el a szülőket.

A külön élők közel fele párkapcsolat miatt költözött, 35 százalék munka vagy tanulás miatt, 31 százalék pedig egyszerűen azért, mert úgy érezték: itt az ideje a továbblépésnek. Csak 12 százalék mondta azt, hogy problémás volt az együttélés, ezért léptek meg.

A fiatalok 27 százaléka él bérelt lakásban, ők havonta átlagosan 84 ezer forintot fizetnek fejenként a lakhatásért a rezsivel együtt. A fiatalabbak (19–24 évesek) kevesebbet, 72 ezer forintot, az idősebbek (26–29 évesek) többet, 97 ezer forintot fizetnek ezért havonta. A lakbért a fiatalok 70 százaléka maga fizeti.

Címkép: Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top