nlc.hu
Otthon

Veszekedést eredményező házimunkák

Az 5 leggyűlöltebb házimunka, amelyek miatt a párok veszekednek

Kihunyt a szikra a takarítás miatt? Jobb, ha szembenézünk a problémákkal, mielőtt párkapcsolatunk kárára megy otthonunk tisztán tartása!

Á, az igaz szerelem! Gyertyafényes vacsorák. Kéz a kézben séták a parkban. Házimunka. Nos, talán ez utóbbit nem annyira vonzó. Ha úgy gondoljuk, hogy a fürdőszoba takarítása nem igazán illik bele a szeretett romantikus tevékenységek listájába, akkor nem vagyunk egyedül. És nagyjából ugyanígy érzünk a szemét kivitele, a mosott ruhák összehajtogatása és a porszívózás kapcsán is. Párkapcsolatgyilkos az összes!

A Yelp a Modern szerelem és a háztartási kötelezettségek című felmérése során 2000 párkapcsolatban élő amerikai kérdezett meg (egyenlő arányban férfiakat és nőket) arról, hogy a házimunkák hogyan befolyásolják a kapcsolatukat – és még pontosabban, hogy melyik az öt leggyűlöltebb házimunka. Lehet, hogy egy-kettő miatt már mi is összevesztünk párunkkal. Ha igen, ne aggódjunk: van néhány ötletünk, hogyan tehetjük kevésbé terhessé kapcsolatunkat.

A házimunka-felmérésről

A felmérés eredményei szerint az emberek listája az unalmas háztartási teendőkről komoly terhet ró a kapcsolatukra. Sokan bevallották, hogy ha lehetőségük lenne rá, jó messzire elmennének, hogy teljesen elkerüljék a házimunkát. 

Az emberek utálják, hogy mennyi időt vesznek el a házimunkák. Ezek a feladatok nem csak egyszeri alkalommal kellemetlenek, hanem állandó munkát igényelnek, és együttesen sok időt vesznek el.

A házimunka feszültségeket okoz a kapcsolatokban

A felmérés szerint a házimunkát végző válaszadók 80 százaléka mondta, hogy vannak nézeteltéréseik a házimunkával kapcsolatban – és ebből a csoportból egyötödük szerint a nézeteltérések gyakran előfordulnak. Konkrétabban, úgy tűnik, hogy a párok leginkább az olyan részletek miatt vannak vitában, mint:

  • Mikor végezzenek házimunkát? (53 százalék)
  • Hogyan végezzék el? (50 százalék)
  • Ki végezze el? (48 százalék)
  • Felbéreljenek-e szakembert vagy sem? (39 százalék)
  • A takarító szakember munkájának minősége, ha felbérelik (32 százalék)

Nem csoda, hogy a párok folyton veszekednek a házimunkán, hiszen 61 százalékuk azt állítja, hogy gyakran nekik kell újra takarítaniuk, miután a partnerük megtette. Úgy tűnik, az emberek annyira irtóznak ezektől a hétköznapi feladatoktól, hogy a Yelp megkérdezésében sokan azt mondták, hogy hajlandóak lennének feláldozni néhány meglepő dolgot, hogy végleg megszabaduljanak tőlük. Több mint egyharmaduk azt mondta, hogy lemondana az alkoholról, egyötödük pedig azt, hogy örökre – igen, örökre – lemondana a szexről, ha ez azt jelentené, hogy soha többé nem kell a házimunkával bajlódniuk.

Az 5 leggyűlöltebb házimunka

Szóval, mely házimunkákat utálják az emberek a legjobban? Íme a legrosszabbak, majd a mi stratégiáink, hogyan lehet őket gyorsabban (és sokkal kevesebb veszekedéssel) elvégezni.

  1. Mosogatás
  2. Mosás
  3. A fürdőszoba takarítása
  4. Söprés és porszívózás
  5. Főzés és bevásárlás

Mosogatás

Közösen mosogató pár.

A mosogatást is végezhetjük együtt

Azok az átkozott, piszkos edények! Úgy tűnik, hogy a mosogató mindig tele van velük. Valójában a mosogatás (és általában a konyha takarítása) az első helyen áll a párok által legjobban utált házimunkák között. Még ha van is mosogatógépünk, valószínűleg minket sem mentesít ennek a munkának a legfrusztrálóbb részétől: az edények súrolásától. De íme néhány szokás, amely megkönnyítheti a mosogatás folyamatát:

Töltsünk meg egy nagy tálat forró, mosogatószeres vízzel, és főzés közben tartsuk a mosogató közelében. Ahogy végzünk a piszkos edényekkel és evőeszközökkel, dobjuk bele, és hagyjuk őket ázni. Amikor eljön a mosogatás ideje (vagy a mosogatógépbe való bepakolás), a takarítás kevésbé lesz fáradságos.

Mosás

Pár közösen összehajtogatja a tiszta ruhákat.

Együtt gyorsabb és szórakoztatóbb a házimunka

A mosás hálátlan feladatnak tűnhet, és ugyan mikor ér véget? Hacsak nem tervezünk csatlakozni egy nudista kolóniához, a válasz: soha. A jó hír az, hogy ennek a házimunkának egy nagy része – a ruhák összehajtogatása – kevésbé lehet fárasztó, ha a párunkkal együtt végezzük el. Még jobb, ha közben a kedvenc tévéműsorunk nézzük. Íme néhány további stratégia, hogy ezt a szükséges gonoszt egy kicsit kevésbé… gonosszá tegyük.

Nem kell válogatni, ha két kosarat használunk: egy a fehéreknek és egy a színeseknek. Ez szintén egyenletes módon osztja fel ezt a házimunkát. Mindenki egy-egy kosárért felelhet!

Gyorsítsuk fel a hajtogatási folyamatot azzal, hogy lemondunk a zoknik párosításáról. Adjunk minden családtagnak egy hálós szennyestartó zsákot csak a zoknik számára. Ahelyett, hogy sok zoknit párosítanánk a társaival, csak adjuk át mindenkinek a saját zsákját.

Csökkentsük a mosás mennyiségét azzal, hogy ne mossuk ki minden alkalommal az összes ruhát. Az alsóneműk és az edzőruhák kivételével sok ruhadarabot két (vagy több) mosás között kétszer is hordhatunk.

A fürdőszoba tisztítása

Talán nehéz elhinni, de a fürdőszoba takarításának nem kell undorító házimunkának lennie. Egy kis napi karbantartással nem kell szembesülnünk a kellemetlen szagokkal és a felgyülemlett szennyeződéssel, porral, penésszel, amelyek megnehezíthetik ezt a munkát. Ha a karbantartást kisebb feladatokra bontjuk (lehetőleg megosztva), az segít kordában tartani az undorító dolgokat. Íme néhány tipp:

Jelöljünk ki egy napot a hét minden napján egyes kisebb házimunkára. Például hétfőnként töröljük le a mosogatót, keddenként fújjuk be és töröljük le a tükröket, szerdán foglalkozzunk a WC-vel, és így tovább. Egy ötperces házimunka kevésbé zavaró, mint egy egész fürdőszoba kitakarítása.

Fektessünk be takarítóeszközbe, például egy elektromos súrológépbe vagy elektromos kefébe, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegyük a fürdőszoba takarítását.

Söprés és porszívózás

Táncoló pár a nappalit takarítva.

Talán nem pont ilyen felhőtlenül, de élvezetes is lehet a padlótisztítás

Van-e annál sivárabb dolog, mint a koszos padló felett vitatkozni? Legyen szó akár a konyhában lévő ragacsos csempéről, akár a nappali szőnyegéről, a padló lehet a ház legfrusztrálóbb része, amelyet tisztán kell tartani. A padlót azonban egészségügyi okokból is fontos megszabadítani a szennyeződésektől és a baktériumoktól, amelyek a cipőn keresztül kerülnek a padlóra. Íme néhány tipp, hogy a padló tisztítása kevésbé legyen macerás:

Szüntessük meg a padló seprésének és porszívózásának szükségességét egy robotmop vagy robotporszívó megvásárlásával.

Emlékeztessük magunk (vagy partnerünket) arra a kielégítő érzésre, amikor látjuk a szőnyegen fel- és lefelé húzódó „épp most porszívózott” vonalakat.

Főzés és bevásárlás

Frissen vásárolt termékek fölött álló pár.

Osszuk meg a főzési és bevásárlási feladatokat.

„Mi lesz a vacsora?” Ezek az ártatlanul hangzó szavak nagyon megviselhetik a kapcsolatot, különösen, ha egyik partner sem szeret főzni. Még ha nem is bánjuk a főzést, lehet, hogy utáljuk a bevásárlást. Íme, hogyan lehet megkönnyíteni a főzést és a bevásárlást:

Használjuk ki az egyszerűsítéseket. Vásároljunk olyan dolgokat, mint az előfőzött, aprított csirke, az előre feldarabolt zöldségek, a meghámozott fokhagyma és a reszelt sajt, hogy a vacsorareceptekből lépéseket (és értékes időt) spóroljunk meg.

Vegyük be az étrendünkbe a fóliába csomagolt vacsorákat és a tepsis fogásokat. A vacsorafőzés kevésbé borzalmas, ha csak annyit kell tennünk, hogy egy tepsibe (vagy fóliába) teszünk néhány alapanyagot, és becsúsztatjuk a sütőbe.

Használjunk online élelmiszervásárlási alkalmazásokat a nem romlandó élelmiszerekhez. Így megspórolhatjuk az utat a boltig és vissza.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top