nlc.hu
Otthon

Természetes tisztítószerek

Természetes tisztítószerek, makulátlan fürdőszoba

Felejtsük el az erős vegyszereket és a velük járó óvatoskodást! Ezekkel a természetes alapanyagokkal ugyanolyan tiszta lesz fürdőszobánk, és cserébe sokkal kíméletesebbek.

Rengeteg zöldnek titulált fürdőszobai tisztítószer van a piacon, de a legtöbbször nem vagyunk velük teljesen megelégedve. Azonban el tudjuk készíteni saját tisztítószerünket néhány alapanyagból, egyszerűen és olcsón!

Természetes összetevőkből tisztítószer készül.

Néhány egyszerű alapanyag csodákra képes

Ezek az otthoni készítmények nem tartalmaznak vegyszereket, így sokkal egészségesebbek, ráadásul környezetkímélőek is. Néhány egyszerű, biológiailag lebomló összetevőt használva elkészíthetjük saját tisztítószerünket, amelytől csillogni fog a fürdőszobánk!

A legjobb hír talán az, hogy az összetevők nagyja már ott lapulhat otthonunkban. Ezután gyerekjáték lesz patyolattisztává varázsolnunk fürdőszobánk, vagy akár a lakás bármelyik részét!

Amire szükségünk lesz

Alapanyagok

  • Szódabikarbóna – tisztít és szagtalanít
  • Bórax – tisztít, szagtalanít, fertőtlenít
  • Növényi olaj alapú folyékony szappan – tisztít
  • Ecet – eltávolítja a zsír- és szappanhabot, oldja az ásványi lerakódásokat, gátolja a penészedést, frissít; állítólag elpusztítja a baktériumok 99%-át, a penészgombák 82%-át és a vírusok 80%-át
  • Illóolajok – frissítenek, fertőtlenítenek
  • Só – súrol, fertőtlenít
  • Víz

Szükséges eszközök

  • Mérőpoharak és kanalak
  • Üvegek
  • Szórófejes palackok
  • Vödör

Készítmények

Ha beszereztünk minden összetevőt, akkor villámgyorsan el is készíthetjük tisztítószereinket. Szinte minden fürdőszobai felületet patyolattá varázsolhatunk! Nem kell azonban csak a fürdőszobára korlátozni ezeket a szereket, hiszen a lakásban máshol is remekül működnek.

Kád- és csempetisztító

Egy tégelyben vagy spray palackban keverjünk össze 1 2/3 csésze szódabikarbónát 1/2 csésze növényi olaj alapú folyékony szappannal. Adjunk hozzá 1/2 csésze vizet és 2 evőkanál ecetet. Használat előtt rázzuk fel jól. Vigyük fel törlőkendővel vagy szivaccsal, és öblítsük jól le.

Súrolópor

Keverjünk össze 1 csésze szódabikarbónát, 1 csésze bóraxot és 1 csésze sót egy üvegben. Szórjuk meg a tisztítandó területet, töröljük le szivaccsal, majd öblítsük le.

WC-csésze tisztító

Szórjunk 1/4 csésze bóraxot vagy szódabikarbónát és 1 csésze ecetet a vécébe. Hagyjuk állni 15 percig (vagy tovább, ha szükséges), dörzsöljük meg jól a felületet, majd öblítsük le.

Ablaktisztító

Ablakot tisztító nő.

Üvegfelületet mindig kényes takarítani

1/4 csésze ecetet és 4 csésze meleg vizet öntsünk össze egy szórófejes palackba. Használhatjuk ablakok és tükrök tisztításához is. Fújjuk be az üveget, majd száraz törlőkendővel vagy újságpapírral töröljük szárazra.

Lefolyótisztító

Öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd 1 csésze ecetet. Hagyjuk 15 percig hatni, majd öblítsük le forró vagy forrásban lévő vízzel. Lehet, hogy meg kell majd ismételni ezt a folyamatot, vagy hagyni kell a szódabikarbónát és az ecetet egy éjszakán át.

Padlófertőtlenítő

Egy vödörben keverjünk össze 1/2 csésze bóraxot 4 liter forró vízzel. Felmosóronggyal vagy szivaccsal mossuk fel a padlót. Öblítés nem szükséges.

Szappanmaradék-oldó

Arra helyre, ahol megszáradt a szétmállott szappan, szórjunk szódabikarbónát. Dörzsöljük át törlőkendővel vagy szivaccsal, majd öblítsük le. Ecettel vagy sóval is működik.

Kalcium- vagy mészeltávolító

A króm csaptelepen kalcium- vagy mészlerakódások esetén áztassunk egy törölközőt ecetbe, és tekerjük a csap köré. Hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát.

Ha fényesre szeretnénk törölni a csapot, akkor erre is létezik már olcsó és egyszerű megoldás! Egy darab sütőpapírral újjá varázsolhatunk minden csapot, ahogyan az alább videó is mutatja.

Penészölő

Keverjünk össze 1/2 csésze bóraxot és 1/2 csésze ecetet. Az így készült pasztát dörzsöljük kefével vagy szivaccsal a penészes felületre, majd öblítsük le vízzel. Erős penész esetén hagyjuk állni egy órát, mielőtt leöblítenénk vízzel.

(Forrás: apartment therapy, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top