Otthon

Kiugró emelkedéssel nyitotta az évet a lakáspiac

Túlzás nélkül elmondható, hogy repülőrajtot vett a lakáspiac, legalábbis a keresleti oldalon. Emelkedés látható az eladó és a kiadó lakásoknál is – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A vevők szeretnék megelőzni a drágulást

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint több tényezővel magyarázható az erős évkezdés. Egyrészt januárban hagyományosan megugranak az érdeklődések az előző év végi szinthez képest. Ráadásul 2018-ban visszafogottabban indult az év, ezért a lakásvásárlási kedv idei élénkülése tavalyhoz képest még látványosabb. Az ingatlan.com szakértője szerint a kereslet felfutásához nagy valószínűséggel az is hozzájárult, hogy a vevők további áremelkedésre számítva mielőbb szeretnék megtalálni a következő lakásukat vagy házukat. Balogh László ugyanakkor hozzátette, hogy a januári fokozódó kereslet mellett a kínálat bővülése még várat magára.

Óvatosnak kell lenniük az eladóknak is

A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni. A kereslet nagyobb része a hazai nagyvárosokban koncentrálódik, az emelkedő árak miatt azonban a lakosság leginkább az olcsóbb ingatlanokat keresi a kínálatban. Balogh László szerint ezt az eladók sem hagyhatják figyelmen kívül, mert egy túlárazott ingatlan esetében hónapokat csúszhat az eladás.

Az ingatlan.com elemzése arra is rámutat, hogy a tulajdonosok legtöbbször saját maguk próbálják értékesíteni lakásukat vagy házukat a hirdetési oldalon. Az elmúlt hat hónap adatai alapján a lakóingatlanok értékesítése Budapesten átlagosan 80 napot vett igénybe, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig 113 napot. Vannak olyan ingatlantulajdonosok is, akik először saját maguk próbálják eladni a lakásukat, de ehhez végül ingatlanközvetítő segítségét veszik igénybe. Ők Budapesten átlagosan 63 nap után adnak eladási megbízást ingatlanközvetítőknek, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig ugyanerre átlagosan 84 nap után kerül sor.

Az ingatlan.com szakértője szerint a zökkenőmentes értékesítés azért vált fontossá, mert a legtöbb eladó egyben vevő is, és a legtöbben az eladásból befolyó pénzből tervezik megvenni a következő otthonukat. „Ha viszont a lakáseladás 2-3 hónapot csúszik, akkor ezalatt a következő otthon ára 3-5 százalékkal is drágulhat, ami akár 0,5-1 millió forinttal nagyobb kiadást is eredményezhet” – figyelmeztet Balogh László.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top