nlc.hu
Otthon

Emelkedhetnek az albérlet árak

Jön a nyitás, drágulhatnak az albérletek

Bár a koronavírus-járvány hatására csökkentek az albérletárak, a szakértők szerint ez változni fog, amint megérkeznek újra a külföldi turisták.
lakás, albérlet, árak

Amikor tavaly tavasszal eltűntek a külföldi turisták a fővárosból, a rövid távra kiadó lakások szinte egy az egyben kihasználatlanná váltak, és több ezer lakás került a hosszú távra bérbeadó piacra. Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta a Borsnak, hogy a megnövekedett kínálat mellet a kereslet nem változott ilyen mértékben, ennek következtében 15-20 százalékos áresés történt.

Újra emelkedhetnek az árak

Most azonban, hogy a koronavírus egészségügyi kockázata csökkenőben van, és például a home office-ban dolgozók visszatérhetnek a munkahelyükre, a csökkenés megállt, sőt, enyhe növekedés is beindult. A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint idén februárban, tavaly június óta első alkalommal, a bérleti díjak országos átlagban 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest.

Számokban és regionális szinten ez annyit jelent, hogy:

  • A fővárosban 1,1 százalékos volt a növekedés.
  • Éves szinten az országos lakbérindex több mint 10 százalékkal, a fővárosi pedig 14 százalékkal elmaradt a korábbitól.
  • A budai hegyvidék kerületeiben egy hónap alatt 3 százalékkal, míg Pest külső városrészében 2,5 százalékkal nőttek meg a bérleti díjak. A legdrágább kerületek közé tartozott az I., a II. és az V. 160-170 ezer forintot átlagos havi bérleti díjjal, ugyanez a XIX. és a XX. kerületben csak 110 ezer forint. 

A szakember kiemelte, hogy változásnak számít az is, hogy a tulajdonosok rövidebb időre is kiadják a lakásaikat, ami korábban nem volt jellemző, amikor telített volt a piac.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top