nlc.hu
Otthon
Ellepte a szemét Rómát, el akarták halasztani az érettségit

Ellepte a szemét Rómát, el akarták halasztani az érettségit

Tele vannak a tárolók, az emberek ott rakják le a szemetet, ahol éppen hely van.

Róma utcáit ismét ellepte a kánikulában tornyosuló háztartási hulladék. Az Il Messaggero napilap adatai szerint több mint 18 ezer tonna szemét halmozódott fel az olasz főváros utcáin, a belvárosban éppúgy, mint a peremkerületekben.

Tele vannak az utcai tárolók, a lakosok ott helyezik el a szemetet, ahol éppen hely van. Gyakori, hogy a járdákon áll a hulladék, amelynek a szaga is egyre inkább érezhető. A hulladék a közel negyven fokos hőségben egészségügyi vészhelyzetet is jelent.

A római gimnáziumokban hétfőn kezdődött érettségi írásbeli vizsgákat az iskolaigazgatók egyenesen el akarták halasztani az oktatási épületeket körülvevő szeméthegyek miatt. A lakosok szerdán is hulladéktárolókat gyújtottak fel Róma több pontján, a szeméthelyzet elleni tiltakozásként.

Az olasz fővárosban a hulladék begyűjtése és feldolgozása évek óta működésképtelen: a római szeméttelepek teljesen megteltek, a római háztartási hulladék 60 százalékát Olaszország más térségeibe és külföldre szállítják feldolgozásra. Ennek költsége tonnánként elérheti a 140 eurót.

Nem jobb a helyzet Nápolyban sem, ahol a külvárosban háromszáz méter hosszú szemétkupacot mértek. A szicíliai Catania és Siracusa városában is leállt szerdán a hulladék elszállítása a megtelt telepek miatt.

Az Il Messaggero első oldalas címe szerint az Örök Város „haldoklik” a szemétben, és a megoldást kizárólag Virginia Raggi római polgármester távozása jelentheti, és ezt sürgette több párt képviselője is. Raggi közleményben utasította el a vádakat, hangsúlyozva, hogy munkáját tovább folytatja. 

Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője, belügyminiszter szerint Róma városa többet érdemel. Hozzátette, hogy pártja alternatív városmentési programot indít a Liga vezette római kerületekben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top