Otthon

Jön az elpusztíthatatlan szupercsótány

Nagyon gyorsan ellenállóvá válik a mérgekkel szemben.

Az undort keltő közönséges csótány is nagy túlélő, ám az ember egészségére is veszélyt jelentő német csótány elképesztő sikerrel veszi fel a harcot a rovarirtó szerekkel szemben – írja a Qubit Michael Scharf, az amerikai Purdue Egyetem entomológusprofesszorának tanulmánya alapján.

A csótányirtók az ötvenes évek óte a küzdenek a szupercsótánnyal, amely a plafonon is tud járni. Hiába használnak több összetevőből álló mérgeket, a csótányok akár egy generáció alatt is képesek ellenállóvá válni. Sőt, a rovarok olyan szerekre is rezisztensek lesznek, amelyekkel még nem találkoztak.

A kutatók háromféle irtási technikával próbálkoztak Indiana államban, de a legjobb eredmény az volt, hogy nem nőtt a csótányok száma.

  • Ha egyetlen hatóanyagot használtak, három hónap alatt 10 százalékkal emelkedett a csótányok száma, mert ellenállóvá váltak.
  • Amikor két szer kombinációjával irtottak, akkor is nőtt a csótánypopuláció.
  • A rovarok szaporodását úgy lehetett megakadályozni, ha három mérget havonta váltogattak. De kipusztítani még így sem tudták a csótányokat.

Mindez azért is aggasztó, mert a csótányok asztmát és más betegségeket terjeszthetnek. A szakértők ezért a mérgek helyett csapdákat, mechanikus módszereket javasolnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top