Otthon

Veszélyben a Balaton a forróság miatt

A nagy melegben káros folyamatok indulnak el a tóban, ez a fürdőzőkre is veszélyes lehet.

Az egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok miatt a Balaton vize is folyamatosan melegszik, és ennek káros következményei lehetnek.

A kánikulai időszakokban először a sekélyebb, gyorsan átmelegedő vizekben fordulhat elő kagyló- és halpusztulás, mert a baktériumok bontják a vízben tárolt szerves anyagokat, ez oxigént vont el, és káros gázok is keletkezhetnek. Az elpusztult állatok bomlásnak indulnak, ami még több oxigént von el – magyarázta az öngerjesztő folyamatot a Zaol.hu-nak Beliczky Gábort, a keszthelyi Pannon Egyetem biológusa.

A Balaton alapvetően inkább tápanyagszegény, ezért a tóra eddig nem volt jellemző a nyár eleji vízminőségi probléma. Ám a szakértő szerint a keszthelyi és szigligeti öbölnél kissé más a helyzet. A keszthelyi parti sétány közelében és a strandokon virágzik a kékalga.

A kékalgát onnan lehet felismerni, hogy a virágzás kezdetén neonzöld sávok, olajszerű foltok figyelhetők meg a felszínen. A kékalga egyes fajai toxinokat termelhetnek, amelyek állatra és emberre is veszélyesek lehetnek. Ez természetes folyamat, de veszélyforrás lehet.

Tartós, összefüggő neonzöld felszíni jelenség idején nem ajánlott már a fürdőzés, a gyerekek ne igyanak a vízből, fürdés után pedig zuhanyozzunk le. Figyeljünk a kutyákra is. Fontos, hogy ne etessük a vízimadarak, mert a kenyér és perec nem természetes táplálékuk, ráadásul a vízbe dobált ennivaló is rontja a vízminőséget.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top