Otthon

Katonalégylárvák seregével zabáltatják fel az élelmiszer-hulladékot egy kínai városban

Feketekatonalégy-hadsereggel semmisítik meg az élelmiszer-hulladékot Kuangcsuban, a fehérjében gazdag rovart állati takarmányként hasznosítják, ürülékét pedig trágyává alakítják – írja az MTI.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A hír szerint az Outreach Environmental Technologies nevű kínai vállalkozás mintegy 12 ezer négyzetméternyi területen állított fel tenyésztőmedencéket a dél-kínai város Baijun kerületében lévő üzemében. A fekete katonalégy (Hermetia illucens) bennük tenyésztett lárvái Hszu Szong, a cég igazgatója szerint képesek egyetlen nap megenni a környékbeli éttermekből és kantinokból érkező 50 tonna élelmiszer-hulladékot.

„A tíz kilogrammnyi légypetéből kikelt lárvák mintegy száz tonna élelmiszer-hulladékot fogyasztanak el hat-nyolc nap alatt” – mondta Hszu, hozzátéve, hogy a rovarokból később 15 tonna magas fehérjetartalmú állati takarmányt készítenek. A lárvák ürülékét trágyává alakítják, amelyet a mintegy száz kilométere fekvő banánültetvényen használnak fel.

Csao Csi-lin, a kerület városgazdálkodási irodájának tudományos kutatója elmondta: a projektet 2016-ban indították el, hogy segítsék az egyre nagyobb problémát okozó hulladék-megsemmisítést. „Előtte elégettük, elástuk, vagy állatokkal etettük meg a konyhai hulladékot, pedig ez környezetszennyezést, élelmiszer-biztonsági problémákat okozhat” – magyarázta.

Kínai kutatók kísérleteznek csótányokkal, földi gilisztákkal és más állatokkal is, hogy fenntartható módon kezeljék az élelmiszer-hulladékot.

Hszu vállalkozása most azzal is próbálkozik, hogy olajat vonjon ki a fekete katonalégy lárvájából, abból aztán baktériumellenes hatóanyagot készítenének. A rovarokat a kozmetikai iparban és más termékekben is fel lehet használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top