Otthon

Felfűtötte a nyaralópiacot a klímaváltozás

Felértékelődnek a hétvégi házak, mivel több meleg nap várható egy évben.

A klímaváltozásra, azaz a melegebb időjárásra reagált az ingatlanpiac: lényegében már májustól szeptemberig nyári idő a jellemző, így a nyaralók is felértékelődnek. Az eladó nyaralók iránti érdeklődés az idén 8 százalékkal nőtt, a megugró kereslet pedig az árakon is látszik: május és augusztus vége között 5 százalékkal emelkedett országos szinten a nyaralók négyzetméterára.

A klímaváltozás betette a lábát a nyaralók piacára is, azzal, hogy az éven belül sokkal hosszabb ideig tart a nyári időjárás – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az eladó nyaralók iránti keresletet és az idei árak alakulását vizsgálta.

Egyre hosszabb a nyár

A hétvégi házaknál, nyaralóknál ingatlanpiaci szempontból problémás, hogy sokan jellemzően csak jó időben, legfőképp a nyári hónapokban tudják használni azokat, ám ez változni látszik az időjárás miatt – mondta Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője. – A hivatalos meteorológiai statisztikák szerint ugyanis tavaly áprilisban, májusban és szeptemberben is több volt a napsütéses órák száma, mint 1981 és 2010 közötti időszak nyári hónapjaiban. Ráadásul 1901 óta az idei nyár volt a második legmelegebb. Összességében hosszabb ideig használhatók a nyaralók, emiatt pedig felértékelődnek ezek az ingatlanok, ami az elmúlt években egyre erősödő keresletnek is lökést ad.

Balatoni látkép, nyaralókkal (Fotó: iStockphoto)

Az ingatlan.com elemzése szerint az idei év első nyolc hónapjában az eladó nyaralók iránti kereslet éves szinten 8 százalékkal nőtt. A 2016 és 2019 közötti időszakban januárhoz képest májusban 40 százalékkal volt nagyobb a kereslet, a nyári hónapokban látott érdeklődés pedig 36-73 százalékkal haladta meg az év eleji szintet.

Drágulás a szezonban – mi várható a jövőben?

Az erős kereslet a kínálati árakon is látható. Az országszerte meghirdetett nyaralók átlagos négyzetméterára május és szeptember eleje között 5 százalékkal nőtt. Balogh László azonban kiemelte, ez országos átlag, a különböző régiók között jelentősek a különbségek. A Balaton környékén a siófoki térségben például ugyancsak 5 százalékkal 570 ezer forintra, Balatonalmádi környékén 2,4 százalékkal 420 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, míg a tapolcai térségben 5,4 százalékkal 288 ezer forintra emelkedett. A Tisza-tó környékén 3,3 százalékos drágulás ment végbe idén nyáron, így 125 ezer forintra rúgott a nyaralók négyzetmétere.

A Velencei-tó térségében erőteljesebb drágulás következett be, 10 százalékkal 422 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. Ebben szerepet játszik az is, hogy a Velencei-tó környéki ingatlanok már nemcsak nyaralóként, hanem a főváros közelsége miatt állandó lakásként, kvázi agglomerációs ingatlanként is kapósak.

A szakember szerint ha a következő években is hasonlóan alakul az időjárás, és hosszabb ideig lesz jó idő, az tartósan erős keresletet eredményezhet a nyaralók piacán. Ehhez pedig hozzájárulhatnak a különböző nyaralórégiókban tervezett fejlesztések is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top