Otthon

Ennyi millióért lehetnek nyugodt nyugdíjas éveid a Balatonnál

A vízpartközeli, kis telekkel rendelkező 30-40 milliós ingatlanok mennek most a Balatonnál. Egyre több magyar szeretné ott tölteni a nyugdíjas éveit.

“Az elmúlt egy évben brutálisan megemelkedtek a balatoni ingatlanárak, közel 35-40 százalékkal kerülnek többe az eladó nyaralók, mint tavaly ilyenkor” – mondta az NLCafénak Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A legdrágább rész Siófok és környéke, itt rengeteg új nyaraló épült, és épül folyamatosan. Ezek valójában apartmanházak, modern, új épületek, ahol a lakások átlagos négyzetméterára eléri 400-420 ezer forintot is. Csak egy kicsit kell arrébb mennünk Balatonlelle felé, és máris csökkenek az árak, de még mindig nagyon magasak: 330-340 ezer forintért árulják az új építésű apartmanok négyzetméterét. Fonyód, ami nagyon sokáig nagyon alulértékelt része volt a déli partnak és a Balatonnak, egy kicsit megfizethetőbb, itt 270 000 forint négyzetméteráron lehet vásárolni.

Az északi parton Balatonfüred és Csopak a sláger, ott 380 000 Ft/négyzetméter, Badacsonyban a vízparton ez 250 000 /négyzetméterre csökken, a Káli –medencében pedig hasonló árakkal találkozunk. Véleményem szerint most még alulfejlett, de potenciálisan a legnagyobb fejlesztési terület errefelé a Keszthely – Hévíz – Vonyarcvashegy terület. Itt jelenleg 200 000 forintos négyzetméteráron lehet ingatlant venni. Az északi oldalon a borvidék mellett a kirándulási lehetőségek is vonzóak, úgy gondolom, hogy az ott befektetőket nem minden esetben a part és a fürdés motiválja. Szeretik a csendet és a nyugalmat, a jó borokat, a vidék szépségeit. Viszont itt nem jó a tömegközlekedés, ez is megoldásra vár már évek óta.

Lakópark Siófok közelében. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Lakópark Siófok közelében (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Ezzel szemben a déli parton a vonatközlekedés jelentősen javult az elmúlt években, és egyre többen vannak olyanok, akik eladják a budapesti lakásukat, és végleg a Balatonhoz költöznek. Siófokon, Füreden és Keszthelyen van saját buszforgalom is, de ez általánosságban nem jellemző a magyar tenger városaira.

Akik végleg a Balatonra költöznek, azok a hatvanasok, akik elvágynak a nagyvárosból, de nem akarnak teljesen elszakadni a fővárostól, ezért a Balaton az áthidaló megoldás.

Az ő megjelenésük is növeli a keresletet, és ezért az árak is magasabbra kúsznak. Persze, az is nagyon sokat dob az árakon, hogy az utóbbi másfél évben nagyon jó konstrukciókkal lehet hitelt felvenni. Így ez is növeli a vásárlókedvet.

“Természetesen nemcsak új, hanem használt nyaralót is lehet vásárolni, ezek lényegesen kevesebbe kerülnek, mint az újak. A 8-10 éves házak, amelyek jó állapotban vannak a legközkedveltebbek, ezek 15-20 százalékkal kelnek el kevesebbért, mint az új lakások. Nagyon a hasamra ütve azt mondhatom, hogy 18-20 millió alatt nem érdemes ingatlant keresni, mert minimum ennyibe kerül bárhol egy olyan nyaraló, ami nincs túl messze a parttól, és beköltözhető, használható állapotban van” – teszi hozzá mester Nándor.

A déli part vitathatatlanul kedveltebb, mert ott sokkal komolyabb az infrastruktúra: jobbak a bevásárlási lehetőségek, sokkal több a szórakozóhely és a sportolási lehetőség, mint az északi parton. Talán nem véletlen az sem, hogy négy nagy ingatlanfejlesztő is jelen van ezen az oldalon, akik folyamatosan újabb és újabb nagy beruházásokat kezdenek.

A Balaton egyébként csak szezonban nagyon drága, az egész évben ott élők tudják, ismerik azokat a hipermarketeket, ahol normális árakon lehet vásárolni.

“A Balaton nagy baja pont a szezonalitása: télen teljesen kihalt, szinte alig látni embereket az utcákon. Ez a régió akkor lesz igazán vonzó, ha az önkormányzatok, az állam és a magánszemélyek elkezdenek közösen gondolkodni és dolgozni azon, hogy hogyan szélesítsék ki a szezont, vagyis hogyan legyen a Balaton egész évben vonzó hely. Jelenleg ugyanis három hónapig tart a tömeg, utána kihalt minden. Siófokon például épült egy hatalmas élményfürdő, közvetlenül mellette pedig egy 150 lakásos apartmanház, ami egész évben várja a pihenni vágyókat. Ilyenekből kellene több, és jó lenne kulturális programokból is jóval többet szervezni: fesztiválokat, múzeumokat, attrakciókat” – mondta el az NLCafénak Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Leginkább vízparti vagy partközeli nyaralókat keresnek az emberek, és általában 30-40 millió forintot szánnak egy nyaraló megvásárlására Mácsai-Tischner Henriett, a keszthelyi Duna House értékesítője szerint. Henriett azt mondja, kevesen vesznek fel hitelt az ő vásárlóik közül, bár nagyon jó konstrukciók vannak a piacon.

Part menti panorámás luxuslakások Siófokon. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Part menti panorámás luxuslakások Siófokon (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

“Aki nyaralót keres, az szeretné, ha a vízpart közelében helyezkedne el az ingatlan. Legyen benne nagy nappali és több kisebb szoba, hogy a család kényelmesen elférjen. A nagy telek egyre kevésbé elvárás, hiszen nem szólhat az egész hétvége a kerti munkáról. Amennyiben mégsem partközeli a keresett ingatlan, akkor leginkább a panoráma teszi vonzóvá. A magyar vásárlók általában a 30-40 milliós ingatlanokat keresik.”

Az ennél nagyobb értékű nyaralók iránt a külföldi kereslet meghatározó: németek, osztrákok, oroszok, illetve huzamosabb ideje külföldön élő magyarok az érdeklődők. Nem ritka az az elképzelés sem, hogy legyen egy májustól októberig használható balatoni ház, mellette egy októbertől májusig kényelmet adó budapesti otthon. Persze ehhez olyan munka kell, ami ezt lehetővé teszi. “Nyaralót elsősorban nem hitelből vesznek vásárlóink, ez inkább állandó lakás vásárlása esetén kerül előtérbe, legalábbis én ezt tapasztalom. Egyébként rengeteg hitelkonstrukció közül választhatnak ügyfeleink, és ezek kivétel nélkül mind egyénre szabottak.  Azt hisze, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legdrágább települések közé Balatonfüred, Siófok és Keszthely környéke tartozik, de a vízparttól való távolság is jelentős ármeghatározó tényező. Balatonfüreden nem ritka a 1,5 milliós négyzetméteráru ingatlan, ami vetekedik a Budapest V. kerületében megszokottal.”

Balatongyörökön, az elegáns Becehegyen található ez a luxusingatlan. Nyaraló, de simán “elmegy” egy egész évben lakható otthonnak is. Hatalmas üvegoldalú terasz, amerikai konyhás nappali kilátással a Balatonra, 3 hálószoba, 2 fürdőszoba, és hatalmas kert medencével – ilyen házat adnak 150 millióért. 
 

Legolcsóbban talán a Balaton dél-nyugati részén, Balatonszentgyörgyön vehetünk ingatlant, mivel a település nevével ellentétben nem tartozik hozzá partszakasz. Valószínűleg a jó előszűrés és a vevők igényeinek pontos felmérése következtében egy jó ár–érték arányú nyaralót 2-3 alkalom után megvesznek. Viszont a túlárazott ingatlanok esetében nehezebb a helyzet, ilyenkor arra kell várni, hogy a valaki beleszeressen. Sokszor az eladók a vevőkön szeretnék behajtani azokat a – gyakran felesleges – extrákat, amelyeket saját egyedi igényeik alapján építettek be egy ingatlanba. Például, ha valaki a kétszintes házába liftet szereltet, annak költségét nem kérheti számon a vevőtől.

A Balatonra költözők is egyre többen vannak

“Meglepően sokan vannak olyanok, akik nyugdíjas éveikre leköltöznek a Balatonhoz, vagy nagycsaládosok, akik vágynak a természet közelségére. Találkoztam már házaspárokkal Szentendréről, Miskolcról, Budapestről, sőt Békéscsabáról és Nyíregyházáról is” – folytatja Mácsai-Tischner Henriett. A befektetési szándékkal vásárlók elsősorban kis lakásokat vásárolnak, amelyeket azután kiadnak. A Balaton körüli ingatlanárak területenként elég nagy eltérést mutatnak.

Családi házak a Tihanyi-félszigeten. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Családi házak a Tihanyi-félszigeten (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Az északi part viszonylatában a fővárostól könnyen elérhető településekig nagy az érdeklődés, ennek határa nagyjából Tihanynál van. Tihany és Badacsony között érzékelhető egy kis visszaesés, már ami az ingatlanárakat illeti. Bár manapság a Balaton felvidék utáni kereslet is élénkülőben van, az árak korántsem érik el a tőle csak pár kilométernyire fekvő populárisabb települések négyzetméterárait. Badacsonytól Keszthelyig szintén emeltebb ingatlanárak tapasztalhatók. Ennek oka egyrészt Hévíz közelsége. Mint ismeretes, a külföldiek körében leglátogatottabb 2. magyar város igencsak vonzza a turistákat, és különleges tava által a gyógyulni vágyó idősebb, külföldi, tehetősebb vendégkört, ami az ingatlanvásárlások terén is megmutatkozik. Másrészt az északi területeken élők legkönnyebben a Balaton ezen részét tudják megközelíteni főúton.

A Balaton déli városaira rátérve szinte mindegyik könnyen megközelíthető autópályán. A déli országrészben élők is ezeket a területeket érik el leghamarabb. Itt tehát olyan nagy árkülönbség nem figyelhető meg, de a “Siófok előtt és után” elhelyezkedő települések árai azért picit eltérnek. Tavasszal kicsit jobban megjön a vásárlási kedv, nagyobb az igény a kertes házak, nyaralók iránt. “Viszont erre is van ellenpélda, én például két nagy értékű ingatlant is októberben és januárban adtam el” –  mondta el az NLCafénak  Mácsai-Tischner Henriett, a keszthelyi Duna House értékesítője.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top