Család

Gasztro-túra Magyarországon – ha jót akarsz a hasadnak, ide menj nyaralni

Örvendetes fejlődésnek indult Magyarországon a gasztronómia, és sorra nyílnak a jobbnál jobb éttermek, büfék és bisztrók széles e hazában. Ennek köszönhetően már sokan kifejezetten úgy szervezik meg a hétvégi kirándulásukat vagy akár egy hosszabb vakációt is, hogy azalatt végigjárhassák a kiszemelt vidék legjobb vendéglátóit, és megismerjék a környék hírneves és feltörekvő séfek főztjét. Ha neked is vannak ilyen terveid, és a pénztárcád vagy a SZÉP kártyád kulináris élvezetek közt tobzódva szeretnéd kiüríteni, akkor az alábbi ajánló jól jön majd – ebben ugyanis két olyan magyarországi "gasztro hot spotot" veszünk górcső alá, ahol 30 kilométer sugarú körben jobbnál jobb helyeken kényeztetheted a hasad és ízlelőbimbóid.

Szerencsére nem csak a rangos elismerésekkel büszkélkedő fővárosi elit vendéglőkben kaphatunk világszínvonalú kiszolgálást és ételeket, hanem már vidéken is. Az ország bármelyik tája felé is induljunk, biztosan találunk egy-két kiemelkedő minőséget nyújtó éttermet, amely maga után húzza a környék többi vendéglátóját is. Ilyenekből szerencsére évről évre több van, sőt egyes országrészekben úgy elszaporodtak egymás szomszédságában, mint gomba az eső után, és ezzel valódi kulináris központtá teszik a vidéket. Ezekből a gasztronómiai “tűzfészkekből” mutatunk be most kettőt. A SZÉP kártyásoknak ajánljuk, hogy amennyiben maradt volna még az egyenlegükön a 2015-ben feltöltött összegből, akkor május végéig induljanak útnak, amíg a kártyáról még el lehet költeni a rajta lévő pénzt!

 

Gasztro-túra Magyarországon – ha jót akarsz a hasadnak, ide menj nyaralni

Tokaj – tökéletes borok és fine dining

Tokaj és környéke lassanként az ételek és vendéglők tekintetében is olyan előkelő helyre küzdi fel magát, mint amilyet a borok vonalán foglal el – magyarul a legjobbak közé emelkedik országos viszonylatban, és sorban gyűjtik be a nemzetközi elismeréseket is. A jelenleg is zajló Tokaj környéki “gasztroforradalom” epicentruma egyértelműen Mád, ahol három olyan hely is akad, ami a legkényesebb ízlésű gourmet-k igényeit is kielégíti: az Első Mádi Borház, a Gusteau Kulináris Élményműhely és a Percze. Ha már a környéken járunk, akkor semmiképpen nem szabad kihagyni az encsi Anyukám Mondta éttermet, amelynek a konyhája több nemzetközi étteremkalauz értékelése szerint is a legjobb vidéki vendéglők egyike ma Magyarországon, de ha teljes képet akarunk kapni a híres borvidék kimagaslóan jó színvonalú éttermekről, akkor a mezősombori Sárga Borházba és a tállyai Oroszlános Borvendéglő És Borhotelbe is be kell térnünk. Sok más nagyszerű helyre is akadhatunk még, ezért Tokajra és környékére feltétlenül érdemes legalább egy hosszú hétvégét szánni, de ha tehetjük, áldozzunk egy hetet rá, hogy megismerjük a legjobb séfeket és vendéglőket.

Gasztro-túra Magyarországon – ha jót akarsz a hasadnak, ide menj nyaralni

 

Egy tokaji “gasztro csillagtúrához” tökéletes bázist találunk Újhután, amely az ország egyik legszebb, legeldugottabb és legcsendesebb településeinek egyike, így a kulináris élvezetektől elgyengült gyomrunk emésztését itt egészen biztosan semmi és senki nem zavarja majd meg!

Káli-medence – csúcsburger a tapolcai buszpályaudvaron

A Balaton környéke – beleértve az északi és déli partot valamint a Balaton-felvidék tágabb környezetét is egészen Veszprémig és Tapolcáig bezárólag – a kulináris élvezetek rohamtempóban fejlődő és lassanként már kimeríthetetlen tárházának kínálkozik. Füredtől Gyenesdiásig, Balatonszemestől Badacsonyig több tucat olyan éttermet, bisztrót és csárdát találunk, ahol kiváló ételeket szolgálnak fel hagyományos magyar és modern konyhaművészeti felfogásában, és több hét sem lenne elegendő, hogy ezeket mind bejárjuk. Éppen ezért csak egy szűkebb környék vendéglátóit ajánljuk most, amelyek a Balaton talán legszebb vidékén, a festői Káli-medencében találhatók.

Gasztro-túra Magyarországon – ha jót akarsz a hasadnak, ide menj nyaralni

A provance-i hangulatú vidék kapujában, Zánkán, a Neked Főztem Gasztrokocsmát feltétlenül ejtsük útba – itt ugyanis megalapozhatjuk gourmet túránkat a magyar tenger beach food választékának örökzöld darabjaival. De ezúttal ne a békebeli, zsírban tocsogós büfés lángosra és kihűlt hekkre gondoljunk, hanem a standkaják olyan kiváló, helyi alapanyagokra hangolt profi feldolgozásaira, mint a mangalicaburger, vagy a könnyfakasztóan finom pisztráng, no meg arra a fenséges paprikás csirkére, amit a nagymamánk is csak a legjobb formájában tudott elkészíteni.

Zánka után pár kilométerrel hamar az északi part csúcsgasztronómiai epicentrumában találjuk magunkat, hiszen Köveskálon az egy főre jutó remek éttermek száma magasan vezeti az országos listát. Elég, ha csak az elegáns Káli Art Inn vagy a mediterrán stílussal ötvözött magyaros konyhát kínáló Kővirág nevét említjük, de a Káli Kövek borászat, a Pálffy borterasz és a Miakő sem marad el semmiben ezek mögött, ha jó ételekről, és színvonalas kiszolgálásról van szó.

Gasztro-túra Magyarországon – ha jót akarsz a hasadnak, ide menj nyaralni

Ha még mindig nem teltünk volna el finomságokkal és nagyszerű élményekkel, akkor tovább mehetünk Tapolca felé, ahol két helyet érdemes felkeresni. Az egyik a mediterrán ételeket elegáns tálalásban felvonultató Pura Vida Dine, a másik pedig egy sokkal prózaibb hely a Hősök tere 1. szám alatt a buszpályaudvaron, ahol a Balaton legjobb hamburgereivel tömhetjük magunkat degeszre az Old Smokey talponálló falatozójában. 

Az ajánló a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült

 

Más gyönyörű kirándulóhelyekről is olvashatsz az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top