Otthon

A legszegényebbektől már elvették az ivóvizet Miskolcon

Pattanásig feszült a helyzet a miskolci Lyukóvölgyben. Az önkormányzat széttárja a karját.

Folyamatosan választanak le egyes utcákat, telkeket az ivóvízellátásról a miskolci Lyukóvölgyben, az ország egyik legnagyobb nyomortelepén. Itt a legtöbb házban eleve nincs vezetékes víz, azt a kertből vagy más közeli kútról hordják be maguknak a lakók.

Ahhoz, hogy valaki legalább az udvarra bevezetett öntözővizet használni tudja, be kell lépnie a területileg illetékes kertszövetkezetbe, és ki kell fizetnie az évi néhány ezer forintos tagdíjat. Itt ugyanis nem a városi vízszolgáltató, a MIVIZ Kft. üzemelteti a vezetékeket, mint általában, és nem is a cég intézi a vízbekötést, a vízóra-leolvasást vagy a számlázást, hanem három egyesület – foglalja össze a lyukóvölgyi helyzetet a 444 riportja.

Miskolc, Lyukóvölgy (fotó: Hajdú D. András / Abcúg)

A helyi egyesületek közül kettőnek Völgyesi Annamária a vezetője, akinek az utóbbi években egyre jobban elmérgesedett a viszonya a legszegényebb, fizetésképtelen helyi családokkal. Az elmúlt években ugyanis sokat szigorodtak a vízhasználat feltételei. A lakóknak az egyesületi tagsághoz bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkezniük (amibe a közmunka nem számít bele), igazolniuk kell, hogy tényleg tulajdonosai a teleknek, ahol vizet akarnak használni, és be kell tartaniuk a közösségi együttélés szabályait. Az egyesületi alapszabály szerint kizárás jár azért is, ha valaki vizet ad olyasvalakinek, aki nem tagja az egyesületnek.

Völgyesi a 444-nek azt mondta, mivel ezek a feltételek számos család esetében huzamos ideje nem teljesülnek, sokakat lekötöttek a vezetékről. A lakók borzasztó állapotokról számolnak be. „A párom cukorbeteg, szívbeteg, ha rosszul van, éjszakára nem maradunk itt, inkább leköltözünk anyukámékhoz, ahol van víz” – nyilatkozta egyikük.

Önkormányzat: „Tudták, mi lesz, ha odaköltöznek…”

Az önkormányzat széttárta a karját: hiába lakik több ezer ember a lyukóvölgyi szegregátumban, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.  Azt írták, nem ők üzemeltetik a lyukóvölgyi vezetékeket, azok nem is részei a városi ivóvíz-törzshálózatnak, „így sem az Önkormányzatnak, sem a MIVIZ Kft.-nek nincs ott üzemeltetési feladata”. Hozzátették: „a külterületi ingatlanokban élők ezzel a ténnyel kiköltözésük idején is tisztában voltak, hiszen a szolgáltató nem velük, hanem a kertszövetkezettel áll szerződéses viszonyban.”

(444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top