Otthon

Így takarékoskodj a vízzel, ha nem stílusod a zuhanyzóba pisilés

Akinek nem megy az oslói módi, azért más praktikákat is választhat arra, hogy takarékoskodjon a vízzel.

Nemrég jelent meg a hír, hogy az oslói önkormányzat különböző – köztük egy sokak számára bizarrnak tűnő – víztakarékossági tippeket tett közzé. Azért tartotta fontosnak ezt a norvég főváros vezetése, mert országosan átlagban 182 liter vizet fogyasztanak naponta az emberek, ami csaknem kétszer akkora mennyiség, mint a szomszédos Dániában.

A javaslatok között az energiatakarékos mosógép és mosogatógép használata, valamint a csap fogmosás közbeni elzárása mellett az az ötlet is felbukkant, hogy az emberek a zuhany alatt végezzék el kisdolgukat.

Mi a helyzet hazánkban?

Magyarországon egy átlagos négyfős városi család napi vízfogyasztása nagyjából 600 liter, ami azt jelenti, hogy fejenként 150 liter vizet használunk el egy nap alatt. Különböző tevékenységeinkre ennyi víz megy el:

  • kádfürdő: 100-120 liter
  • zuhanyzás: 40-70 liter (természetesen ez akkor igaz, ha nem órákig állunk a zuhany alatt)
  • mosás mosógéppel: 40-60 liter
  • vécéöblítés: 10-15 liter
  • kézmosás: 3-5 liter
  • mosogatás kézzel: 40-60 liter
  • mosogatás géppel: 10-15 liter

Forrás: Freepik

Mit tegyünk, ha takarékoskodni szeretnénk a vízzel, de nem szimpatikus a zuhanyba pisilés?

Egy ENSZ-jelentés szerint a világon hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz, ugyanakkor egyre jelentősebb az ivóvíz felhasználásának mennyisége, miközben a Föld vízkészleteinek csupán 2 százaléka iható, öntözhető édesvíz. Tanulmányok szerint a vízhiányos országok lakossága 2025-re az ezredfordulós csaknem félmilliárdról hárommilliárdra nőhet. Emiatt valóban nagyon fontos a vízkészleteink megóvása és a takarékosság, amiért mi is tehetünk nap mint nap. Meg is mutatjuk, hogyan.

1. Kerüljük a folyóvíz használatát!

Legyen szó zuhanyzásról, fogmosásról, mosogatásról vagy borotválkozásról, zárjuk el közben a csapot, és ne folyassuk a vizet.

2. Öko-programok és víztakarékos megoldások

Csökkenthetjük a felhasznált mennyiséget úgy is, ha víztakarékos csapbetéteket és zuhanyfejet szerelünk fel a konyhában és a fürdőszobában. Mosásnál – ha van ilyen a mosógépünkön – válasszunk öko-programot, illetve csak akkor indítsuk el a mosást, ha már egy egész adag összegyűlt.

3. Az innen-onnan megmaradt víz is felhasználható még

Ne öntsük ki a még locsolásra használható vizet: például a tojások főzővize vagy az akváriumi vízcseréből származó víz is tökéletes a szobanövényeink számára.

4. Ahol lehet, a kevesebb vizet igénylő megoldást válasszuk

Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, azt is mértékkel. Az is sokat számít, ha víztakarékos WC-tartályt használunk, vagy bevetünk különböző praktikákat a tartály űrtartalmának csökkentésére egy tárgy behelyezésével.

5. A kertben is spórolhatunk

A locsolást érdemes az esti vagy a reggeli órákra időzíteni, ilyenkor ugyanis csökken a párolgás miatti vízveszteség. Másik tipp az esővíz gyűjtése, hiszen azzal is öntözhetjük kertünket. Hiába tűnik könnyű megoldásnak, a kerti utat inkább seprűvel takarítsuk, és ne slaggal.

A sztárok is szívükön viselik az ivóvízkészletek sorsát

Amikor Matt Damont barátai, Ben Affleck és Jimmy Kimmel kihívták az ALS Ice Bucket Challenge-re, a híres színész nagy dilemmával szembesült, a kihívás ugyanis azt követelte a résztvevőktől, hogy adományozzanak pénzt az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kutatására, illetve hogy öntsék le magukat egy vödör jeges vízzel. Damon természetesen szeretett volna a jó ügy mellé állni, de nem szeretett volna tiszta vizet pazarolni, a Good Will Hunting sztárja ugyanis a Water.org társalapítója, egy olyan a nonprofit szervezeté, melynek célja a biztonságos víz- és szennyvízellátás biztosítása a fejlődő világban.

A következő videóból kiderül, hogyan oldotta meg a helyzetet Matt Damon:

„Ez tényleg vécévíz. A házban lévő vécékből gyűjtöttem össze – mondja a videóban, miközben megtölti vödrét. – Azoknak, akik a feleségemhez hasonlóan úgy gondolják, hogy ez nagyon undorító, üzenem: ne feledjék, hogy a nyugati vécékben a víz tisztább, mint amihez a fejlődő világban a legtöbb ember hozzáfér.”

De nem kell a tengerentúlra menni olyan ismert emberért, aki nagyon odafigyel arra, mennyi vizet használ. Vadon Jani több korábbi interjújában is beszélt arról, hogy szerinte a környezettudatosságot be kell építeni a hétköznapokba, és az év minden napján aszerint kell élni. A népszerű műsorvezető víztakarékos szokásain már kollégái is megdöbbentek, Vadon Jani ugyanis reggeli műsorukban mesélt arról, hogy a családja fürdése után maradt vízzel mosakszik, illetve, hogy a már „használt” fürdővízbe áztatja be ruháit. Azt is elárulta, hogy a felmosásból maradt vizet sem önti ki, hanem a WC öblítésére használja.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top