Otthon

A magyarok kétharmada kádban szereti

Egy friss felmérésében arra keresték a választ, hogy mennyire elégedettek a magyarok a fürdőszobájukkal, és végre eldőlni látszik a kád kontra zuhany vita is.

Vajon az ár, a minőség vagy a kényelem számít, ha fürdőszobáról van szó? Milyen fürdőszobáról álmodozunk? A RAVAK arra kereste a választ friss felmérésében, hogy mennyire elégedettek az emberek fürdőszobájukkal, és végre eldőlni látszik a kád kontra zuhany vita is.

Már a fürdőszoba funkciójának értelmezése is megosztó. A pragmatista megközelítés „tisztasággyárként” tekint rá (sokszor a mosógép is itt kap helyet), melynek egyetlen célja, hogy falai között minél hatékonyabban szabadulhassunk meg a nap porától. Az ezoterikus-idealista-önkényeztető tábor viszont az énidő helyeként értelmezi. A fürdőszobaajtót magunkra csukva kizárjuk a külvilág minden gondját-baját, megáll az idő, és tökéletes harmóniába kerülünk önmagunkkal.

Az egyik legnagyobb lakberendezési kérdés is ehhez a helyiséghez kötődik: kád vagy zuhanykabin? Mindkét tábornak vannak érvei és ellenérvei, és mindkét fél hajlamos pálcát törni a másik véleménye felett. Az egyetlen biztos pont a kérdésben az lehetne, ha tudnánk, hogy a kád- vagy a zuhanykabinhívők vannak-e többen, de évtizedeken át ezt is jótékony homály fedte. Mostanáig. A legújabb online fürdőszoba-kutatás ugyanis kérlelhetetlenül pontos számokkal teszi tisztába a fürdőszobával kapcsolatos kínzó kérdéseink jó részét.

Egy dolgot bátran kijelenthetünk. Mi, magyarok nagy többségben elégedetlenek vagyunk a fürdőszobánkkal. A válaszadók ugyanis meglepően magas arányban (85 százalék) nyilatkoztak így. Az okok már szerteágazóbbak.

A többség (44 százalék) az elegendő tárolóhelyet hiányolja, második helyen alig lemaradva (43 százalékkal) a fürdőszobában uralkodó rossz állapotok állnak. Közel 40 százalék az unalmas designt is nehezményezi.


A válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy fürdőszobájára ráférne egy alapos felújítás, 46 százalék tervezi is a munkálatokat az elkövetkező évben. Érdekes adat, hogy közel 80 százalék hajlandó többet fizetni a jó minőségért, legyen szó berendezésről vagy kivitelezésről.

A kitöltők fontossági sorrendbe állították a felújítás/vásárlás során figyelembe vett szempontokat. Érdekes módon az ár csak a harmadik helyen végzett. A válaszadók a felhasznált anyagok minőségét fontosabb kérdésnek tartották, míg első helyen a kényelem és ergonómia szempontjai végeztek. A design mindent egybevetve a negyedik helyre került a rangsorban.

És végül itt az ígért válasz az örök kérdésre. A felmérésben szereplők véleménye alapján utcahosszal nyert a kád, a válaszadók több mint 65 százaléka erre tette le voksát a zuhanykabinnal szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top