Otthon

Hány döglött poloska lakik a kanapéd alatt? – 5 dolog a nappaliban, ami koszosabb, mint hinnéd

Közeledik a karácsonyi nagytakarítás, a következő öt dologról sem szabad megfeledkezni!

A nappali az otthon középpontja, ezért nem mindegy, hogy pont ebben a helyiségben mennyi rejtett kosszal kell együtt élnünk. Itt gyűlünk össze a családi filmnézésre, társasjátékozni a vendégekkel, néha egyenesen játékbarlanggá alakul át a nappali, de az is lehet, hogy csak elbólintunk a kanapén egy lassú szombat délután. Olyan élettér ez, amire különös figyelmet kell fordítani: legalább a nagytakarítás időszakában a következő öt dolgot is alaposan tisztítsd meg, mert koszosabbak, mint hinnéd.

Távirányító

A tévé távirányítóját valószínűleg mindenki naponta nyomogatja, de letörölni már annál ritkábban szoktuk. Pedig ami a kezünkön van, az mind átragad rá, legyen szó a mézes kenyér maradékáról, amit a gyerek evett reggelire, vagy a bacilusokról. A távirányítót legalább havonta le kellene tisztítani alaposan, úgy, hogy kivesszük belőle az elemeket, és minden egyes nyomógombját nedves törlőkendővel vagy alkoholos/ecetes vattával áttöröljük.

Kontrollerek

Ha videojátékos a család, akkor a kontrollerekre is ugyanaz igaz, mint a távirányítóra: nyomkodjuk őket, és észre sem vesszük, mi minden ragad rájuk az idők folyamán. Mivel a kontrolleren több kis gomb, kiálló rész található, érdemes egy kiszuperált fogkefét is bevetni a cél érdekében, hogy eljussunk a rejtettebb részekig az alkoholos vagy ecetes tisztítással.

nappali nagytakarítás karácsony

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Díszpárnák

A díszpárna mostoha sorsa, hogy mindenki ráfekszik, ráül, rálép, leeszi, a macska beledörgölőzik, de csak nagyon ritkán kerül a mosásba. Érdemes már a párnák vásárlásakor gondolni arra, hogy levehető legyen a huzat, és ne valami extra selyemből vagy más moshatatlan anyagból legyenek, mert akkor ott állunk meglőve, amikor tisztításra van szükségük. A díszpárnákat elvileg kéthetente ki kellene mosni, ha nagyon kényes anyagból vannak, akkor kézzel, hideg vízben, de valahogy meg kell szabadítani őket a sok kosztól.

Bútorkárpit

A kanapé és a fotel a nappali központi eleme, amire a családtagok levetik magukat délután utcai ruhában is. Ilyenkor mindig megjelenik a lelki szemeim előtt, hogy leültek a buszon is a ki tudja, milyen emberek után, és amit ott összeszedtek, mind átragasztják a kárpitra. Ezért vagyok nagy híve az olyan gépeknek, melyekkel kárpitot lehet tisztítani – nem is kell megvásárolni őket, elég évente kétszer, a nagytakarítások alkalmával bérelni. Addig pedig ne feledkezzünk meg róla a heti rendszeres takarításnál, hogy a sima porszívóval menjünk át a kárpitokon is.

A bútorok alatt

A bútorok alatt is ritkán járunk, és a kanapépárnákat sem emelgetjük túl gyakran, hogy ott porszívózzunk. A nagytakarítás remek alkalom arra, hogy ami mozdítható, az el is mozduljon, és felszámoljuk az alatta lévő tűzfészket, vagyis porcica-, morzsa- és koszhalmot, illetve eltávolítsuk a döglött poloskák tetemeit. Ráadásul ilyenkor érezhetjük azt is, hogy kincsvadászaton járunk, mert előkerülnek a rég elfeledett fél pár zoknik, aprópénzek, játékok, sőt az a kis pucuka is, ami annyira hiányzott tavaly, hogy felforgattuk érte a fél lakást, de már nem emlékszünk, mire is való igazából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top