Otthon

Meglepő eredményt hozott a konyhai robotgép tesztje

Nem kell százezreket költeni, 40-80 ezer forint körüli áron is kaphatunk jól működő, strapabíró készüléket.

A karácsonyi időszakban különösen népszerűek a konyhai robotgépek, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tesztelt. Vizsgálták, hogy milyen jól aprítják, szeletelik a zöldséget, keverik a turmixot, dagasztják a tésztát, és mennyire strapabíró a motorjuk.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 105 nagy konyhai robotgépet tesztelt 18 márkától. Olyan ismert márkák termékei is górcső alá kerültek, mint Bosch, Electrolux, Kendwood, KitchenAid, Moulinex, Philips, Smeg.

Konyhai robotgépnél az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen jól készíti el a kívánt ételt, vagyis aprítás után nem maradnak-e nagy zöldségdarabok az edényben, csomómentes lesz-e a tészta vagy a turmix. Ha pedig rendszeresen, nagy mennyiségű ételt készítünk, az is fontos, hogy a motor jól bírja a strapát, egy év után is akadálytalanul tudjuk használni, vagyis ne kelljen gyakran pihentetni például tésztakeverés közben.

A teszt során mindegyik gépnek összesen 120 keverési ciklust, ezenfelül (készülék típusától függően) hasonló számú dagasztási ciklust kellett elvégezniük. A tesztből kiderült, hogy akár 40-80 ezer forint körüli áron is kaphatunk jól működő, strapabíró készüléket, vagyis nem kell feltétlenül több százezret kiadnunk érte.

A lista élén végzett 40 és 220 ezer forintos áron kapható Bosch, Kenwood, Philips, KitchenAid konyhagépek azzal szereztek sok pontot, hogy jól aprították a zöldséget, felverték a habot, megdagasztották a tésztát. Ráadásul a rendszeres használat sem lassította le őket, vagyis bírták a strapát.

A 105 készülék nagy része a fenti teszt elvégzése után is hibátlanul működött. 16 készülék viszont kevésbé bizonyult strapabírónak a fogyasztóvédők tesztje során. Ezeknél már apróbb hibák jelentkeztek a tesztelés közben, többszöri használat után már lassabban működtek, leálltak, csak pihentetés után lehetett újraindítani őket. A kevésbé strapabírók között volt 50 ezer, de 350 ezer forintos készülék is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top