Otthon

Így tartsd a karácsonyi kaktuszt, hogy virágba boruljon az ünnepekre

Ez az egyik leglelkesebb, télen is virágzó növény – mutatjuk, hogy tartsd életben, és mit szeret.

A karácsonyi kaktusz két kaktuszféle keresztezéséből jött létre, ezt a bravúrt 1840-ben William Buckley vitte véghez, és a növény latin neve (Schlumbergera Buckleyi) is neki állít emléket. Ennek a különleges kaktusznak nincsenek tüskéi, színes, akár nyolc centiméteresre növő virágai pedig szabálytalan alakú levelei végén bontanak szirmot. Bizonyos fajtái akár egy méternél is nagyobbra nőhetnek, és amikor eljön az idő, ezernél is több virágot hozhatnak, de azért minden bizonnyal nem pont ezt a fajtát tartjuk otthon, a verandán.

A virágzó karácsonyi kaktusz nem ördöngösség (Fotó: iStock)

A karácsonyi kaktusz trópusi vidékről származik, ahol karácsony környékén is rendkívül meleg az idő, ennek köszönhető, hogy ilyen szokatlan időszakban virágzik. 

Szigorúan szobanövény

Ahhoz, hogy karácsony környékén pompás virágokkal kápráztasson el a kaktuszunk, fontos, hogy szeressen nálunk lakni. Ehhez nincs szükség extra igények teljesítésére: nem szereti a túl sok és a túl erős fényt, és a 15-16°C körüli hőmérséklet a legkomfortosabb számára. A karácsonyi kaktusz igazán hálás növény, virágzása ugyanis akár több hétig is eltarthat.

A karácsonyi kaktuszt legjobb cserépben gondozni, már csak azért is, mert így sokkal egyszerűbb dolgunk van: ha szükséges, könnyen átköltöztethetjük a lakás egyik pontjából a másikba, sőt akár a teraszra vagy a kertbe is kitehetjük, ha éppen megfelelőek a körülmények; ugyanakkor gondosan ügyeljünk arra, hogy ne érje direkt napfény. Bár meglehetősen szívós és ellenálló növény, a kertbe kiültetve képtelenség teljesíteni az igényeit – a fagypontközeli hőmérsékletet például kifejezetten rosszul viseli, azt viszont élvezi, ha a levegő párásabb. Nincs szüksége termetes cserépre, kis helyen is nagyon jól tudja magát érezni, sokkal fontosabb, hogy jó minőségű földbe ültessük. Ha ügyesek vagyunk, és több éven át hű társunk marad a karácsonyi kaktuszunk, két-három évente érdemes átültetni, és egy kicsivel mindig nagyobb cserépbe költöztetni.

Mit szeret, és mit nem?

  • Nem szívleli a hideget, ezért mindig figyeljünk oda, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 10°C alá! Ez lakásban valószínűleg ritkán fordul elő, inkább akkor kell rá odafigyelni, ha úgy döntünk, hogy kitennénk kicsit levegőzni a teraszra vagy a kertbe.
  • Miután elvirágzott, érdemes kicsit pihentetni a karácsonyi kaktuszt – a legjobb, ha ilyenkor olyan helyiségbe tesszük, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 15°C fölé. Ez a teleltetés klasszikus problematikája: a nem fagyos, de 15 fokosnál nem is melegebb helyiség – sok szerencsét a megtalálásához!
  • Kifejezetten szenved az erős fénytől, ha viszont egy függönnyel takart ablak közelében helyezed el, igazán boldoggá teheted, a szűrt fény ugyanis kifejezetten kedvére való. 
  • Ahogy a kaktuszfélék általában, a karácsonyi kaktusz is képes arra, hogy nagyobb mennyiségű vizet raktározzon, felkészülve ezzel az ínségesebb időszakokra. Ennek ellenére a legjobb, ha rendszeresen öntözöd, már csak azért is, mert párakedvelő.
  • A locsolás ideje akkor érkezik el, amikor száraznak tűnik a virágföld felső rétege – ha ezt látod, ne halogasd sokáig az öntözést!
  • Érdemes magas káliumtartalmú tápoldattal kedveskedni neki: amíg növésben van, havonta egyszer elegendő, később pedig 15-20 naponta jó erre sort keríteni – a virágzás előtti időszakban azonban felhagyhatsz vele.
  • Ha elvirágzott, érdemes lemetszeni az elszáradt virágokat és a sérült leveleket, majd újrakezdeni a tápoldatozást.   

Ami kárt tehet benne

A karácsonyi kaktusz vesztét leggyakrabban a túlöntözés okozza, ettől ugyanis megsárgulhatnak a levelei, és pusztulásnak indulhat a gyökérzete. A túlzottan nedves közegben gombás fertőzés is felütheti a fejét a növényen, ami szintén veszélybe sodorhatja szépségét és épségét. 

A karácsonyi kaktuszon levéltetvek is megjelenhetek, amik legtöbbször a tavaszi hónapokban lendülnek támadásba. Aggodalomra semmi ok, virágboltban lehet kapni olyan szert, amivel könnyen búcsút inthetünk a betolakodóknak.

Nem mérgező, de jobb vele vigyázni

A karácsonyi kaktusz nem tartozik az emberre veszélyes, mérgező növények közé, ha azonban a kutyák vagy macskák megrágcsálják, hasmenést és bélpanaszokat okozhat, ezért jobb vele vigyázni. 

Ajándékként is jó lehet

Sokan úgy tartják, hogy kaktuszt nem illik ajándékba vinni, a karácsonyi kaktusz azonban kivételt képez, hiszen nincsenek tüskéi. Az elegáns megjelenésű, lelkesen virágzó növény az erőt, az elszántságot és az újjászületést szimbolizálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top