Otthon

Döbbenetes dolgokkal találkoznak a budapesti rovarirtók

Az elmúlt évben 35 ezer segítségkérő hívást kaptak a budapesti rovarirtók, a bejelentések 50-60 százaléka irtást is igényelt.

Az elmúlt években minden eddiginél több eladásra szánt panellakást hirdettek, amelyek nemcsak a vásárlók, hanem a rovarok, azon belül is az ágyi poloskák számára különösen vonzóak. Így a rovarirtóknak is volt dolguk bőven.

Magyarországon az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adata alapján jelenleg közel 900 egészségügyi gázmester és 500 egészségügyi kártevőirtó van nyilvántartva, a rovarirtással foglalkozó vállalkozások teljes száma ugyanakkor nehezen meghatározható, mert a cégek sokszor a takarítási munkák részeként végzik az irtást, továbbá egyre nő a nem szakképzett irtók száma is. Budapesten jelenleg közel 40 rovarirtó cég van, ez a szám másfél évvel ezelőtt 20-25 közötti volt, míg 2008 és 2010 között még a 20-at sem érte el.

Nem mindegy, ki megy rovarirtónak

A rovarirtás komoly szakértelmet igényel, csakis képzett, egészségügyi szakdolgozóként regisztrált személy végezheti. Ennek ellenére sokan képesítés nélkül, egy-két sikeres háztartásbeli rovarirtás után is előszeretettel hirdetik magukat, amivel nemcsak, hogy nagy kárt okozhatnak, hanem hosszú távon a szakma megítélésének is árthatnak.

Egy rovarirtó nettó havi bére ma Magyarországon cégtől és térségtől függően 170 és 280 ezer forint között mozog. Amíg egy irtásért Bécsben akár 450 ezer forintot is elkérnek, itthon 30 ezer forintért, azaz a kinti ár tizedéért végzik ugyanazt a munkát. Nem egyedi eset, hogy a külföldön élő magyarok itthoni rovarirtókat kérnek fel kinti munkára, akár még a kiutaztatásukat is vállalva, hogy elvégezzék az irtást.

Jellemzőek a megkeresések Ausztriából, de volt már igény Luxemburgból és Spanyolországból is. Szigeti Zsolt szerint ennek oka, hogy jelenleg még nem tart ott a magyar piac, hogy kompenzálni tudja a rovarirtási tevékenység komplexitását és kockázatait, amelyek a jelenlegi magyar árak három-négyszeres értékének felelnek meg. „Ki vállalná, hogy bemegy egy lakásba, aminek még a kádja is emberi ürülékkel van tele?” – tette hozzá az Abatox szakértője.

Luxusból a gettóba

A rovarirtással járó kihívások és egészségügyi kockázatok összetettek, hiszen az irtással foglalkozó szakemberek számos olyan helyre jutnak el, ahová mások sosem: élősködők irtására ugyanis akár egy börtöncellában, mélyszegénységben élőknél, netán repülőgépen vagy luxusapartmanokban is sor kerülhet.

„Csöppentünk már boncolásba, és bejártuk több életfogytiglanos celláját is. Dolgoztunk Magyarország leggazdagabb embereinél, jártunk szellemházban, és olyan is előfordult, hogy egy teljesen normálisnak tűnő férfi szekrényében találtunk náci egyenruhákat” – mondta el Szigeti Zsolt.

Visszatérő poloskák

A szakértő hozzátette, sokszor nem könnyű megemészteni a munkájuk során tapasztalt extrém helyzeteket és körülményeket, de izgalmas szakma a rovarirtóké. A szakemberek munkájuk során fizikai és lelki egészségüket is kockára teszik: a vegyszerek folyamatos használata, valamint az extrém fertőzésveszéllyel teli helyek irtása rendkívül veszélyes, nem beszélve a visszatérő poloskafertőzésekről.

Gyakran megesik, hogy egy ingatlanban kiirtják a poloskát, azonban az egy másik lakás miatt ismét megfertőződik, ebből fakadóan pedig folyamatos az elégedetlenség, valamint a feljelentéssel fenyegetőzések.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top