Otthon

Ablaktalan szobába is besüthet a napfény

A tetőablak egy remek találmány, de egészen eddig nem lehetett bárhová beépíteni. Persze egy kis trükk azért van a dologban.

Elsősorban rosszul bevilágított, zárt irodahelyiségekbe ajánlja a Mitsubishi az alábbi fejlesztését, de úgy véljük, néhány szuterént vagy akár a jellegzetes budapesti „gangos házakban” megbúvó kisebb lakásokat is vonzóbbá lehetne varázsolni a virtuális tetőablak segítségével. 

Valójában egy különleges LED-panelről van szó, amely a természetes napfényt szimulálja, egy ügyes optikai trükk segítségével pedig azt az érzetet kelti, hogy valóban egy tetőablakot látunk.

A trükk mindössze annyi, hogy a panel négy oldalából mindig csak három van megvilágítva, emiatt úgy érzékeljük, mintha a negyedik oldalon a kívülről beszűrődő napfény által létrehozott árnyékot látnánk. 

GIF

Hasonló ötlettel már korábban is próbálkoztak más cégek, a luxushajóiról ismert Royal Caribbean például 2014-ben különleges, 80 hüvelyk képátlójú 4K-tévéket szerelt fel a prémium lakosztályainak falára, amelyek a hajó oldalán elhelyezett kamerák képével hoztak létre virtuális erkélyeket. A kézszárítóiról ismert Dyson pedig a Lightcycle nevű lámpáját látta el egy különleges funkcióval: az eszköz a felhasználó földrajzi helyzete alapján hozza létre azokat a fényviszonyokat, amelyek a szabadban is elérhetők az adott időpontban. 

A természetes fényt imitáló virtuális tetőablak jó szolgálatot tehet akár a rosszul bevilágított irodákban is (Fotó: Getty Images)

A Mitsubishi elsősorban hatalmas raktárakba, de kórházakba és idősek otthonaiba is ajánlja a fejlesztését, az otthoni beépítésnek azonban egyedül az ár szabhat csak gátat: a manuálisan vezérelhető változatért 6200, az automata időzítővel szerelt verzióért 6800 dollárt kell fizetni, azaz 1,9-2,1 millió forintnyi mélységig kell a zsebünkbe nyúlni, ha ilyesmit szeretnénk a lakásba. 

Ez az összeg egyébként várhatóan csökkenni fog a technológia fejlődésével, így nem kizárt, hogy a közeli jövőben bárki megengedheti magának a virtuális tetőablakot. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top