Otthon

Bordélyházban kaphatnak szállást a prágai hajléktalanok a járvány alatt

Kilakoltatná a művésznőket a város, ők nem akarnak menni.

Prága egyik legismertebb bordélyházában, a holesovicei Showparkban akar ideiglenes szállást adni a cseh főváros hajléktalanjainak Zdenek Hrib főpolgármester. Az intézkedés célja, hogy a hajléktalanok is betarthassák az állam által elrendelt vesztegzárat.

A főpolgármester csütörtökön levélben szólította fel a Showparkot üzemeltető Eroc társaságot, hogy

vasárnap estig ürítse ki az épületet. Amennyiben ezt nem teszi meg, a város hatósági intézkedést fog kérni – írta az iDnes hírportál.

A lap szerint az Eroc társaságnak nincs bérleti szerződése a várossal, de az épület kiürítésére nem hajlandó, és bíróság elé vitte az ügyet.

„A hajléktalanok nem tudják betartani a vesztegzárat, hiszen se lakhelyük, se munkahelyük nincsen. A város ezért olyan szálláshelyeket keres, ahol ezek az emberek ideiglenesen otthonra lelhetnének” – mondta újságíróknak Hrib. Az egyik kiszemelt épület az egykori vágóhíd területén álló Showpark, amelyet Hrib szerint  törvényellenesen foglal el az Eroc társaság. Az épületben mintegy 1700 négyzetméternyi terület van, amelyen ideiglenes szálláshely alakítható ki – tette hozzá a városvezető.

A Showpark szórakoztató központ 1998 óta működik a 20. század elején létesült vágóhíd egyik nagy pavilonjában. Az Erocnak korábban bérleti szerződése volt a Delta Center társasággal, amely az egész volt vágóhidat bérelte a várostól. A Delta Center bérleti szerződése már lejárt, s nem újították meg. Az Eroc ennek ellenére nem hajlandó elhagyni az épületet, és új bérleti szerződést követel a várostól, amely erre nem hajlandó.

Zbynek Matala, az Eroc igazgatója egyebek között azzal érvel, hogy a Showpark üzemeltetése sikeresen csökkentette az utcai prostituáltak számát Prága központjában. „A klub bezárása esetén nagy a valószínűsége annak, hogy művésznőink újra a belváros utcáin lesznek kénytelenek dolgozni” – figyelmeztetett nyilatkozatában Matala.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

További cikkek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top