Otthon

Koronavírus: inkább hagyd a lakás előtt a cipődet!

Bár nem a cipők jelentik a legnagyobb kockázatot a fertőzés szempontjából, a legbiztosabb, ha be sem visszük a lakásba a lábbeliket.

Ahogy egyre több ideje van közöttünk a koronavírus, egyre többet tudunk meg róla. Az például már kiderült, hogy bár elsősorban cseppfertőzéssel terjed, bizonyos felületeken akár napokig is életképesek maradhatnak a vírusok.

A Huffington Post most szakértők segítségével keresett választ arra, hogy behurcolhatjuk-e a koronavírust a cipőnkkel az otthonunkba. Carol Winner közegészségügyi specialista szerint egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a cipők miatt valaki elkapná a fertőzést. Ez szerinte azért sem valós veszély, mert a lábunk van a legmesszebb az arcunktól, ennél sokkal nagyobb kockázatot jelent, hogy egy másik ember megfertőz minket.

Azt viszont a szakértő is elismerte, hogy egy fertőzött ember kiköhögött nyál- és váladékcseppjeivel utazva a vírusok a földre kerülhetnek, így akár beszennyezhetik a cipőket is. Mary E. Schmidt járványügyi szakértő szerint a cipők leggyakoribb, mesterségesen előállított anyagain akár öt napig is életképes maradhat a koronavírus.

És hogy akkor mit tegyünk a cipőnkkel a járvány idején? A legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha nem visszük be a lakásba. Kisgyerekeseknél ez azért is fontos, mert a gyerekek előszeretettel babrálnak mindenfélével, aztán meg a szájukba veszik a kezüket.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top