Otthon

Stanley Hotel, ahol a konzervatív szobalány kísérti a hancúrozó házaspárokat. De nem ő az egyetlen szellem

Elmennél egy csodaszép hotelbe, ha köztudottan szellemek járják? Nos, akik szeretik a kísértethistóriákat, azok bizonyára. Pont erre építenek a Stanley Hotelt tulajdonosai is.

Az Egyesült Államokban, Colorado államban található Stanley Hotel csodaszép lakrészekkel, és világhírű whiskey bárral várja a látogatókat már 1909 óta. Azonban valami másról is híres az épület. Mégpedig arról, hogy ez a dermesztő, szellemjárta hely inspirálta Stephen King Ragyogás című regényét.  Az egész épület marketingjét arra építették, hogy ez az egyik legtöbb kísértet által látogatott hely az Egyesült Államokban. Úgy tartják a beszámolók, hogy háziállatok, gyerekek és zongorázó hölgyek szelleme is feltűnt már az itt dolgozóknak, vagy a vendégeknek.  

Megálmodta, majd visszatért kísérteni

A Stanley Hotelt Freelan Oscar Stanley (F. O.) álmodta meg. A férfi azért érkezett a környékre  mert, abban bízott, hogy a friss,hegyi levegő és a bőséges napfény enyhíti a tuberkulózis tüneteit, melyek már régóta kínozták.  Gyengén, kórosan soványan érkezett Coloradóba, de egy évvel később már látványosan sokat javult az egészségi állapota. A férfi megígérte magának, hogy minden évben visszatér ide, és új szállodát épít, ami kiszolgálja a kor valamennyi igényét, felpezsdíti a környéket. A szálloda végül 1909-ben nyílt meg. 

Stanley végül 1940-ben 91 évesen hunyt el, de a szelleme máig visszajár a szobájába, legalábbis az itt dolgozók szerint. De gyakran észreveszik jellegzetes alakját a billiárd teremben, és a híres bárban is. Stanley felesége, Flóra szintén visszajár megviccelni a szálloda vendégeit. Őt a zongora kulcsával látták már sétálni a folyosókon.

A Stanley Hotel

A Stanley Hotel (Fotó: Wikimedia Commons)

Csak semmi hancúrozás!

Ám nem a Stanley família tagjai az egyetlenek, akik váratlanul betoppanok kísérteni. Gyakran látni vélik egy Elizabeth Wilson nevű nő szellemét, aki szobalányként sokáig dolgozott itt.  Elizabeth súlyosan megsérült, amikor egy elektromos baleset történt a 217-es szobában. Bár túlélte az esetet, néhány évvel később váratlanul elhunyt. Napjainkban őt a 217-es szobában látják “tevékenykedni”. A vendégek arról számolnak be, hogy a lámpák véletlenszerűen villognak, a szobában található tárgyak elmozdulnak. De a konzervatív nő hírében állt Elizabeth nem rajong a hancúrozó házaspárokért sem, akik arról tettek említést a hotel személyzetének, hogy az éjszaka közepén,  egy jéghideg jelenségre lettek figyelmesek, ami közéjük furakodott az ágyban.

A hotel kulcsai

A hotel kulcsai (Fotó: Mike Silva, Flickr)

A szellemek, s ezen jelenségek azonban nem csak felnőttekre koncentrálódnak. Az idegenvezetők már többször tetettek említést egy autista gyermek alakjáról, aki a szalon padlóján játszik, de neki tulajdonítják azt is, amikor valaki meghúzza a vendégek haját. A személyzet szerint a szellem egy Billy nevű kisfiú, aki többnyire olyan emberekkel “incselkedik”, akik valamilyen módon kötődnek az autizmushoz. A negyedik emelet lakói szintén gyakran hallanak gyermek lépteket, futkározásokat és nevetést a folyosókon. 

És itt még nincs vége a történetnek. Ugyanis nem csak kétlábú kísértetek járják a hotelt. A közelben kedvencek temetője áll, így egyesek gyakran látják elhunyt kutyák, macskák szellemét rohangálni az épületben. A szállodába rengeteg túrát szerveznek a borzongás szerelmeseinek, melyek többnyire a hotel alatti barlangrendszerben fejeződnek be. Az alkalmazottak szerint, ez a hely az átlagon felüli mészkő, és kvarc miatt vonzza az entitásokat. Természetesen erre semmilyen tudományos magyarázatot nem találtak.

A Stanley bárja

A Stanley bárja (Fotó: Emily Mathews, Flickr)

Rémálom volt az inspiráció

De hogyan inspirálta ez a különös hely Stephen Kinget? Erről a The View műsorban mesélt az író. Elmondta, hogy a feleségével és a gyermekeivel éppen erre kirándultak, amikor a Stanley Hotelnél kötöttek ki. “Az volt a szezon utolsó napja, mindenki csomagolt, készültek elhagynia a szállodát, mi pedig megkérdeztük, hogy becsekkolhatnánk e. Az egyetlen vendégek voltunk azon az estén, és mondhatni szél járta át a szobákat”– magyarázta. A legenda szerint King a híres 217-es szobában lakott és az éjszaka folyamán rémálmok gyötörték. Azt álmodta, hogy a fiát üldözik szálloda folyosói, közben folyamatosan ragyogást látott. Amikor felébredt, lement dohányozni a kertbe és elkezdett dolgozni a Ragyogáson. 

A Stanley Hotelben ma is sokan szállnak meg, de tartanak itt esküvőket és szülinapokat is. Nem kevesen vannak olyanok, akik heteket töltenek el itt, vagy csak beugranak egy túrára, mert imádják a szellemhistóriákat. A különös jelenségekről többen készítettek már felvételeket, melyek többsége fellelhető az interneten.

Ha szereted a borzongást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top