A szokottnál korábban, már március közepén megjelent a nagybani piacokon a szamóca, vagyis ahogy a köznyelvben emlegetik, az eper. A szezon kezdetén a termelők akár 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért. Ennyit ugyan jelenleg nem kell érte fizetni, ugyanakkor a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az elmúlt 5 évben egyszer sem volt olyan drága, mint az idén – írja a Magyar Nemzet. Március vége és május eleje között a szamóca termelői ára 22 százalékkal volt magasabb, mint tavaly.
Magyarországon több mint 550 professzionális termelő, és több száz kisebb gazdálkodó foglalkozik eperrel, a terms nagy részét hazánkban adják el. Idén az időjárás kedvezett a gyümölcsnek, bőséges és jó minőségű volt a termés.
Május végén átlagosan 1400–1500 forintba került idén az eper a hazai piacokon. Az eperszezon június végéig is kitarthat még.