nlc.hu
Otthon

Kúszónövények balkonra

5 virágzó kúszónövény, amiért irigykedni fognak a balkonodra

Szertetnéd, ha még látványosabb lenne a balkonod? Futtasd be virágzó kúszónövényekkel! Íme öt igazán mutatós fajta!

Hajnalka

Klasszikus, jó értelemben véve régimódi kúszónövény a hajnalka, mely szinte bármilyen fekvésű balkonra ideális választás, kivéve a nagyon szeles helyeket. Nem különösebben kényes és gyorsan nő. Júliustól szeptemberig virágzik, virágait a reggeli és délelőtti órákban tartja nyitva. 

Hajnalka

Hajnalka (Fotó: Getty Images)

Bougainvillea

A mediterrán bougainvillea, magyarul murvafürt az egyik leglátványosabb kúszónövény, mely nem mellesleg hazánkban is egyre divatosabb. Elsősorban napsütéses, szélvédett erkélyekre ajánljuk. Bár virágzik is, mégsem a virágai a leglátványosabbak, hanem a levelei, melyek lilák, pirosak, rózsaszínűek, fehérek, narancssárgák és sárgák is lehetnek.

Bougainvillea

Bougainvillea (Fotó: Getty Images)

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár meglehetősen strapabíró és viszonylag igénytelen kúszónövény, kifejlett állapotban kifejezetten szárazságtűrő. Gyorsan és intenzíven növekszik viszont, és csak úgy ontja magából a narancsszínű, trombita formájú virágokat. Ha hagyod, akár 10 méter magasra is felkúszik, metszéssel azonban kordban tartható.

Trombitafolyondár

Trombitafolyondár (Fotó: Getty Images)

Iszalag

Az iszalag széles fajta- és színválasztékban szerezhető be a hazai kertészetekben is. Napos és félárnyékos balkonokon is jól érzi magát, a töve azonban érzékeny, ezért azt árnyékban kell tartani. Akár 2-4 méter magasra is felkúszik, bőségesen és hosszan virágzik. 

Iszalag

Iszalag (Fotó: Getty Images)

Tűzbab

Bár a tűzbab – vagy törökbab – alapvetően haszonnövény, hiszen ehető termést hoz, a balkonokra mutatós, narancspiros virágai miatt is érdemes ültetni. A napos és félárnyékos helyeket kedveli. Erőteljesen növekszik, akár 4 méter magasra is képes felkúszni.

Tűzbab

Tűzbab (Fotó: Getty Images)

Még több kertészkedés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top