nlc.hu
Otthon

Így tisztítsd ki a shaggy szőnyegeket

Így tisztítsd ki a shaggy szőnyegeket

Nem kétséges, hogy shaggy szőnyeg az egyik legtrendibb szőnyegtípus. Ahhoz azonban, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy megviselt birka, a takarítása igényel némi odafigyelést. Elmondjuk, hogyan csináld helyesen.

 Porolás

A takarítás első lépéseként a shaggy szőnyeget lehetőség szerint vidd ki a szabadba és alaposan rázd ki. Ha nagyobb, akkor tedd fel a szárítókötélre, korlátra vagy a kerítésre és porold ki! Ezek után hagyd kint egy kicsit a szabadban, hogy tudjon szellőzni. Nem baj, ha közvetlen napfény éri, hiszen ez elpusztít bizonyos baktériumokat és atkákat. Ugyanakkor túl sokáig azért ne hagyd a tűző napon, mivel halványíthatja a színét.

Porszívózás

Miután a szőnyeget visszatetted a helyére, jöhet a porszívózás. A hosszú szálak extra odafigyelést igényelnek. A görgős szívófej károsíthatja a szálakat, ezért inkább görgő nélkülit vagy kárpittisztító fejet használj a shaggy szőnyegek tisztításkor, a szívás sebességét pedig állítsd a legmagasabb fokozatra! Havonta egyszer fordítsd meg és az alját is porszívózd át!

A shaggy szőnyeg extra ápolást igényel

A shaggy szőnyeg extra ápolást igényel (Fotó: Getty Images)

Folttisztítás

Ha valami kiömlik a shaggy szőnyegre, minél előbb állj neki a kitisztításának, hogy a szennyeződés lehető legkevésbé szívódjon fel a szálakba. A folyadékot először tiszta ronggyal vagy törölközővel itasd fel a szőnyegről! Ezek után permetezz a foltra szőnyegtisztítót, hagyd állni néhány percig, majd egy újabb, tiszta ronggyal, a folt széleitől a közepe felé haladva dörzsöld ki a szőnyegből a szennyeződést. Figyelj arra, hogy a szálakat egészen a tövükig megtisztítsd!

Szárazsampon

Ha úgy látod, hogy a szőnyeg már kissé viseletesen néz ki, és a porolás, porszívózás már nem sokat javít rajta, vesd be a száraz szőnyegsampont/szőnyegtisztító port! A porszívózást követően szórd a száraz szőnyegsampont a szőnyegre, majd egy sörtekefével óvatosan keféld át! A használati utasításban megjelölt ideig (ez általában 10 perc) hagyd a szőnyegen, majd porszívózd ki!

Még több takarítási praktika:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top