nlc.hu
Otthon

Makacs lakástulajdonosok

7 elképesztő ház, amit nem adtak el a makacs tulajdonosok

Néhány elszánt lakástulajdonos a világ összes pénzéért sem hajlandó elköltözni. Hiába ígérnek vagyonokat az ingatlanfejlesztők, az sem érdekli őket, ha egyszerűen körbeépítik őket.

Az útépítések és ingatlanfejlesztések során gyakran előfordul, hogy rossz helyen van egy épület. Az esetek zömében ilyenkor megvásárolják a házat, a tulajdonos pedig több-kevesebb pénzzel a zsebében, jókedvűen vagy búslakodva, de elköltözik. Ám nem is olyan ritka, amikor egy ház lakója foggal-körömmel ragaszkodik az otthonához, és a világ összes pénzéért sem hajlandó eladni az ingatlant.

Ezek a rendíthetetlen hétköznapi hősök a végsőkig kitartanak az elhatározásuk mellett, és ezzel a kiállással az úthengerként előrenyomuló hatalom és óriáscégek elleni küzdelem szimbólumai váltak. Arról nem is beszélve, hogy kitartásuk gyümölcseként nem rombolták le az otthonaikat. Igaz, elég kétes a siker, ha például – a szó legszorosabb értelmében – valakinek egy autópálya közepén kell élnie, az otthona pedig úgy virít a környezetében, mintha csak egy morbid Photoshop-trükk lenne. Íme 7 eltántoríthatatlan ingatlantulajdonos!

1. Turistalátványosság lett Edith Macefield háza

Valószínűleg a világ leghíresebb háza, amelyet az állhatatos tulajdonosa mentett meg a lerombolástól. A seattle-i 84 éves Edith Macefield egy 108 éves, vidéki stílusú házban élt a Ballard nevű városrészben, amikor 2006-ban egy ingatlanfejlesztő felvásárolta a körülötte lévő területet. Edith ragaszkodott a házához, és hiába ígértek neki a piaci árnál jóval nagyobb összeget – egymillió dollárt –, nem vált meg szeretett otthonától. Így aztán az aranyos házacska köré húzták fel az ötemeletes plázát:

Az Edith Macefield-ház Seattle-ben

Edith Macefield 1 millió dollárért sem vált meg szeretett otthonától (Fotó: Facebook/Edith Macefield House)

Edith 2008-ban meghalt, utolsó napjait is a házban töltötte. Végrendeletében a bevásárlóközpont építési felügyelőjére, Barry Martinra hagyta a házat, így hálálta meg neki a barátságot, ami kialakult köztük a munkálatok során. A férfi nem sokkal később eladta az ingatlant 310 ezer dollárét. Az új tulajdonos azt ígérte, nem fogja ledózerolni a szimbolikus épületet. A ház jelenleg turistalátványosság Seattle-ben, van Facebook-oldala, fent van a Tripadvisoron, Edith Macefield tiszteletére pedig minden évben kerületi fesztivált rendeznek. Bár a bedeszkázott ház napjainkban elég rosszul fest, még mindig áll. Így néz ki a Google Utcakép 2019 augusztusában készült felvételén:

A legenda szerint a Macefield-ház ihlette a Pixar stúdió Fel (Up) című animációs filmjét. Az igazság viszont az, hogy a mozin már azelőtt elkezdtek dolgozni, hogy Edith története napvilágra került volna. Ám a Disney ügyesen meglovagolta a hasonlóságot, és a film premierje előtt egy csomó lufit erősítettek az ikonikus ballardi házra.

2. A szétválasztott ikerház

Aki a kanadai Torontóban sétál, a St. Patrick utcában egy különös házzal találkozhat: olyan, mintha egyszerűen kettévágták volna az épületet. Mindez nem optikai csalódás, tényleg eltűnt a ház egyik fele.

Fél ikerház Torontóban

Így nézett ki a torontói ikerház megmaradt fele 2009-ben (Fotó: Google Maps)

Az 1890-es évek elején rengeteg sorházat építettek a környező utcákban, ilyen volt a St. Patrick utca 54. is. 1957-ben aztán rengeteg ingatlant felvásárolt a Windglass Holdings, hogy új épületeket húzzon fel. Az ikerház egyik felének tulajdonosa elfogadta a cég ajánlatát, a másik viszont nem volt hajlandó eladni a lakását. Így végül egyetlen megoldás maradt, sebészi precizitással félbevágták az ikerházat, még a tetőszerkezet sem sérült a megmaradt házrészen. Igaz, némi felújításra kényszerült a makacs tulajdonos, mert a szétválasztás után belső válaszfalakból lett a homlokzat, ami műszakilag nem annyira jó megoldás. A szétválasztott ikerház megmaradt fele azonban azóta is él és virul, ráadásul most is laknak benne, így nézett ki tavaly a Google Utcaképén:

3. Körpanoráma az autópályára

Kínában elég gyakran előfordul, hogy a rohamtempóban épülő utak és épületek mellett megmarad egy régebbi ingatlan, amelynek a tulajdonosa ragaszkodik az otthonához. Ezeket, az ellenállás mementójaként álló épületeket nail house-nak nevezik. Ez nagyjából annyit tesz, hogy az a ház szálka mások szemében.

A 13 milliós Kanton városában is folyamatos az építkezés, de néha akadnak nem várt problémák. Az egyik utat olyan nyomvonalon tervezték, ahol több épület is állt. Csaknem valamennyi lakót sikerült kivásárolni, és úgy tűnt, jöhetnek a buldózerek, de három család ellenállt a társasház lerombolásának, és magasabb kompenzációt követelt. Miután a tárgyalások megrekedtek, úgy módosították a terveket, hogy egyszerűen körbeépítették a társasházat a kétszer kétsávos sztrádával:

Egy hatalmas körgyűrűt alakítottak ki, mert a helyén maradt az ingatlan. Néhányan azzal viccelődtek, hogy a lakók egyedülálló, 360 fokos panorámát kaptak – csak éppen az autópályára.

4. Magányos sír az építkezés közepén

Bár ebben a történetben nem egy ház miatt ment a huzavona, a kínai építkezési boom egy pillanatra sem lassulhat, nem számít, hogy élőkről vagy holtakról van szó. Az északnyugati Sanhszi tartomány székhelyén, Tajjüan városában egy temetőt vásároltak fel, hogy egy lakóházat húzzanak fel a sírok helyén. A hozzátartozóknak kompenzációt ajánlottak, hogy szeretteiket máshol újra eltemethessék. Egy család azonban nem fogadta el az ajánlatot. Az építkezés mégsem állt le, kiásták az épület alapját, de egy 10 méter magas földoszlopot érintetlenül hagytak, amelyet körbeépítettek a telek közepén. Azon a földhalmon állt a magányos síremlék, amelyet 2004-ben emeltek:

Magányos síremlék egy építkezésen Kínában

Munkások dolgoznak az építkezésen a kínai Tajjüan városában, ahol körbeépítettek egy sírhelyet (Fotó: Fang xia sx / Imaginechina via AFP)

Magányos síremlék egy építkezésen Kínában

A 10 méter magas földhalom tetején, egy építkezés közepén áll a sírhely, mert a hozzátartozók nem tudtam megegyezni a beruházóval (Fotó: STR / AFP)

Végül mégsem maradt ott a sír. Miután a család megegyezett a befektetővel, 2012 decemberében felállványozták a földdarabot, majd exhumálták a halottakat.

5. Egy pici sarki épület és a világ legnagyobb áruháza

Még mielőtt azt hinnénk, hogy csak az elmúlt évtizedekre jellemző egy meg nem vásárolt ingatlan körbeépítése, íme egy New York-i példa a 20. század elejéről. 1900-ban a Macy’s nevű áruház elkezdte felvásárolni a Herald Square környékén található ingatlanokat, hogy egy hatalmas, egész háztömböt elfoglaló új üzletkomplexumot építsen, amely a világ legnagyobb áruháza lesz.

Ám a tervbe egy kis hiba csúszott, mert az egyik ötemeletes, sarki épületet elképesztő összegért, 375 ezer dollárért megvette egy bizonyos Robert H. Smith. A feltételezések szerint a férfi a rivális áruház, a Siegel-Cooper megbízásából vette meg az ingatlant, amelynek 1896-ban megnyitott üzletháza birtokolta a világ legnagyobb áruháza címet.

A Macy’s végül nem foglalkozott a dologgal, egyszerűen körbeépítették a sarki házat. A sarkon ma is látható az alacsonyabb ház, amelyen egy gigantikus bevásárlószatyron büszkén hirdetik, hogy ez a világ legnagyobb áruháza:

Tizenegy évvel a gerillavásárlás után, 1911-ben az ingatlan egymillió dollárért cserélt gazdát, azóta az utcasarkot csak Millió dolláros sarok néven emlegetik. Az ötemeletes épület azonban sosem volt a Macy’s tulajdona, a molinókat bérleti megállapodás mellett függesztik ki a mai napig.

6. Biofarm a repülőtér közepén

Shito Takao a Japánban található Narita repülőtéren lakik, pedig a munkája egyáltalán nem kapcsolódik a repüléshez. Növénytermesztésből él, a farmja pedig közvetlenül a futópálya mellett, a repülőtéren fekszik, és naponta száznál is több gép fülsiketítő zaját kell elviselnie.

Így néz ki a műholdképen a reptéri zöld oázis, ha ráközelítesz a térképre, a zöldségek rendezett sorait is láthatod:

A férfi története az 1960-s évekre nyúlik vissza, amikor a japán kormány repülőteret tervezett arra a helyre, ahol csaknem 1200 farmer élte a mindennapjait. A legtöbben elfogadták a kivásárlási ajánlatot és elköltöztek. Ám az építkezést Japánban szokatlanul heves és erőszakos tiltakozáshullám kísérte, a rendőrökkel való összecsapásokban hatan meghaltak. A repülőtér csak 1978-ban nyitott meg, a tervezetthez öt kifutópálya helyett eggyel (most már kettő van, és várhatóan harmadik is lesz).

Shito apja azok között volt, akik annak idején nem fogadták el a kormány ajánlatát. Amikor meghalt, fia otthagyta a vendéglátást, és a repülőtérre költözött, hogy megvédje a területet, ahol a családja már 100 éve él. Nem értett a földműveléshez, de kitanulta, és biofarmot vezet. Ma ő az egyetlen, aki az egykori faluból ott maradt. Esze ágában sincs elköltözni, pedig több mint félmilliárd forintnak megfelelő japán jent, éves keresetének 150-szeresét ajánlották fel. De a pénz nem érdekli.

7. Házikó a híd ölelésében

Végül jöjjön egy olyan makacs háztulajdonos, akinek története néhány hete járta be a világot. A kínai Kuangtung tartományban nemrégiben átadott híd két útpályája közvetlenül egy apró ház mellett kanyarog, miután a tulajdonos nem tudott megegyezni az önkormányzattal a költözésről.

A Liang nevű nőnek két lakást és 1,3 millió jüant (60 millió forintot) ajánlottak az ingatlanért, de megmakacsolta magát, és négy lakást, valamint 2 millió jüant (92 millió forintot) kért cserébe a puritán, 40 négyzetméteres házikóért. Miután 2010 óta nem jutottak egyezségre, módosították az építkezés terveit, a végeredmény pedig egészen bizarr lett: mintha a házacska lenne az aszfaltszendvicsben a töltelék. A nő azt állítja, hogy nem tudtak megfelelő csereingatlant felajánlani neki, az egyik például egy halottasház szomszédságában volt. Mások viszont úgy gondolják, hogy ebben az esetben a nő túl kapzsi volt, és végül semmit sem kapott.

(Kiemelt kép: Ben Tesch/Wikimedia)

Még több különleges épület az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top