Otthon

Magyar fiatalok mentenék meg a világot a műanyagoktól

Egy magyar startup állított elő egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely 7 hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani.

A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a Poliloop már alá is írt egy Fortune 500-as céggel, így az ipari tesztelés is küszöbön áll. A biotech startupba a budapesti Vespucci Partners fektetett be a világ egyik legelismertebb, USA központú nemzetközi akcelerátorával, a Techstars-szal együtt.

A Poliloop két női alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. Vállalkozói családi hátterük miatt mindketten saját utat akartak bejárni, nem pedig beállni egy multi laborjába. Elkötelezett környezetvédőként egyből azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületük segítségével hogyan segíthetnék a természet védelmét. A gyorsan keletkező műanyag felhalmozódásának riasztó sebessége és mérete miatt pedig könnyen rátaláltak az egyik legégetőbb problémakörre. A magyar startupon kívül senkinek sem sikerült biológiailag lebontani a műanyagot. Akét magyar felfedező egy olyan baktériumkoktélt állított elő, mely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-8 hét alatt. Nincs szükség költséges előkezelésre vagy beruházásra a műanyagok lebontásához.

Sok műanyag a szemétben (fotó: poliloop vespucci partners)

Sok műanyag a szemétben (fotó: poliloop vespucci partners)

A technológia igazi különlegessége, hogy a folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, melyet nem csupán mezőgazdasági célra lehet felhasználni talajjavítóként, hanem elő lehet állítani belőle bioműanyagot is. Utóbbi megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, ezáltal lehetőséget biztosít a nagy FMCG cégek számára, hogy ugyanazt a műanyag csomagolást használják fel újra és újra. Az eljárás különlegessége az, hogy mindezt minden nagyobb költség és beruházás nélkül lehet elérni, míg a bioműanyagok lebontásához extrém körülményekre van szükség. A világ legnagyobb cégei is megkeresték már a Poliloopot A Poliloop csapata számos nagyvállalattal tárgyal, most írtak alá szerződést az egyik Fortune 500-as céggel, így az ő termékeikkel fogják először élesben kipróbálni a baktériumkoktél ipari működését.

A műanyagszemét egyre komolyabb problémát jelent világszerte:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top