Otthon

Felmondott a budapesti munkahelyén, hogy szemetet szedjen a Tisza-tónál

Bencét annyira elborzasztotta a mindent elborító hulladék, hogy nem akart tovább ölbe tett kézzel ülni.

Ha valakit zavar a környezetszennyezés, és tenne valamit a bolygóért, a legtöbb esetben elkezd szelektíven gyűjteni, csomagolásmentes termékeket vásárolni, esetleg alkalmanként közösségi akciókon vesz részt.

Párdy Bence ennél sokkal drasztikusabb dologra szánta el magát. Egy nyári napon felmondott a munkahelyén, leköltözött a Tisza-tóra, és azóta is gyűjti a szemetet az ártérben. Jelenleg több mint 440 zsáknál tart – írja a Sokszínű Vidék.

Párdy Bence az általa összegyűjtött szeméttel teli zsákokkal megrakott motorcsónakjával halad a Tiszán 2019. szeptember 22-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A nagy elhatározás akkor érett meg benne, miután részt a vett a Tisza-tavi PET-kupán, és látta, milyen sok a szemét a vízben és a parton. Mindig is természetszerető ember volt, de az utóbbi időben elborzasztotta a sok hulladék, és szeretett volna tenni valamit.

Párdy Bence szemetet szed egy Tisza-parti ártéri erdőben 2019. szeptember 22-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Miután felmondott, a 32 éves fiatalember egy sátorban lakott a tiszafüredi kempingben. Kezdetben saját megtakarított pénzéből élt, aztán közösségi adománygyűjtésbe kezdett, és a felajánlásokból tartotta fenn magát. Jelenleg az Albatrosz kempingben él egy lakókocsiban.

Párdy Bence az általa összegyűjtött szeméttel teli zsákokat pakolja a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. teherautójára a tiszafüredi Albatrosz kikötő mellett 2019. szeptember 26-án (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Egy nap 6-8 órát szedi a szemet, a kezdeti kenu helyet ma már motorcsónakkal dolgozik. Tudja, hogy sziszifuszi a munka, újra lesz szemét, de rendületlenül gyűjti a hulladékot. A tervek szerint ősz végéig biztosan marad, de tavasszal mindenképpen szeretne visszatérni.

Párdy Bence zuhanyozni készül a tiszafüredi Albatrosz kempingben 2019. szeptember 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Bence munkáját a Facebook-oldalán követheted figyelemmel, ha pedig támogatnád, ott minden információt megtalálsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top