nlc.hu
Otthon

Pet palackkal világítanak villanykörte helyett

Egy vízzel feltöltött PET-palack visz fényt az áram nélküli házakba

A világ legszegényebb pontjain nemcsak elektromosságból, hanem fényből is sok otthonban kevés van. Ezen a problémán segít egy filléres, de nagyon ügyes találmány, ami egy PET-palack segítségével világítja be a szobákat áram felhasználása nélkül.

A világ legszegényebb nagyvárosi nyomornegyedeiben a lakók gyakran összetákolt házakban élnek, melyek olyan szorosan épülnek egymásra, hogy még normális ablakokra sem jut bennük hely, és mivel az áram sincs bevezetve, így sokban közülük még nappal is sötétség honol. A lakók többnyire csak alvásra és a cuccaik tárolására használják az otthonaikat, mivel odabent rosszak a látási viszonyok. Ezen a problémán segít a Liter of Light nevű cég találmánya, ami egy PET-palack segítségével teszi világossá a sötét otthonokat – írja a Unilad.

A Liter of Light megoldása egyszerű. Kell hozzá egy tiszta vízzel feltöltött PET-palack, amibe egy kevés fertőtlenítőt is töltenek, hogy a víz ne kezdjen el benne algásodni és koszos lenni. Az így elkészült üvegnek aztán az acéllemezes tetőn (a nyomornegyedekben a házak tetejei általában ilyen olcsó megoldással készülnek) vágnak egy lyukat, amibe beleragasztják úgy, hogy az egyik fele a szabadban maradjon a napon, a másik pedig odalent legyen a szobában. Az üveg fénytörő hatása aztán már gondoskodik a többiről: odabent olyan hatást kelt, mintha egy 50-60 Wattos égőt kapcsoltak volna fel. A Liter of Light a világon minél szélesebb körben próbálja elterjeszteni a találmányát, ráadásul nonprofit módon: mostanáig több mint 350 ezret szereltek fel belőle. Az egyetlen szépséghibája, hogy csak nappal bocsát ki fényt, de a sötét lakásokban még így is óriási előrelépést jelent.

Ötletek az otthonod világításához az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top