nlc.hu
Otthon

Fordulat a budapesti lakáspiacon

Fordulat a budapesti lakáspiacon: a családi házak iránti keresletet felerősítette a járvány

Ma már az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődők több mint 49 százaléka keres lakóházat. 2016-ban csak az vevőjelöltek 34 százaléka szeretett volna házat vásárolni.
családi ház

A legfrissebb, idén eladott ingatlanok adataiból kiderül, hogy a budapesti piacon a házak hamarabb találnak gazdára.

A fővároson kívüli piacon a családi házak értékesítése 151 napot vesz igénybe átlagban, de vannak népszerűbb régiók. Például a Nyugat-Dunántúl vagy épp a Dél-Alföld nagyvárosaiban lévő házak ennél „gyorsabbak”.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások eredményeként tavaly megnőtt az érdeklődés a kerttel rendelkező eladó családi házak iránt, felerősítve az évek óta tartó trendet – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 450 ezer hirdetés adatai alapján a családi házak és lakások iránti kereslet alakulása mellett bemutatja azt is, mennyi idő alatt kelnek el a különböző lakóingatlanok.

Egyre jobban keresik a családi házakat

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „A házak iránti fokozódó keresletet bizonyítja, hogy 2016-ban a meghirdetett lakóingatlanok iránti érdeklődések 66 százaléka eladó lakásra érkezett, míg a családi vagy ikerházak, illetve sorházak csak 34 százalékot tettek ki. 2018-ban viszont már 41, 2019-ben 45 százalék volt a házak részesedése, tavaly és az idei év elején pedig már 49 százalék felett jártak.”

Az eladási oldalt nézve pedig a korábbi években az látszott, hogy

  • a családi házak találtak legkésőbb vevőre,
  • a panel és a téglaépítésű lakások viszont hamarabb keltek el.

Ezen a téren is változás történt. Az ingatlan.com – eladás miatt lekerült – hirdetéseinek adataiból látható, hogy a 2020-ban eladott fővárosi családi házak átlagosan 140 nap alatt keltek el, míg az idén gazdára talált házakat 109 napig hirdették a tulajdonosok, azaz rövidebb idő alatt keltek el.

A családi házak népszerűségét bizonyítja, hogy a budapesti téglaépítésű lakások eladási ideje a korábbi évekre jellemző 60-90 napos átlaggal szemben 111 napra nőtt.

„A fővárosi téglaépítésű lakások lassabban kelnek el, mint a családi házak, erre korábban nem volt példa. Idén leggyorsabban továbbra is a legolcsóbbnak számító panellakásokat lehet eladni Budapesten, erre átlagosan 89 napra van szükség” – emelte ki Balogh László.

Vidéken kicsit többet kell várni

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy a fővároson kívüli, idén értékesített családi házaknál átlagosan 151 napot kellett várni a vevőkre, a lakások esetében pedig 111 napra volt szükség.

Dél-Alföld megyei jogú városaiban lévő családi házak kelendőbbek, 130 nap alatt megtörtént az eladás. Még „gyorsabbak” voltak a közép- és nyugat-dunántúli régió városaiban lévő házak, amelyek alig több mint 100 nap alatt keltek el. A fővároson kívüli lakáspiacon a sorházakat lehet a leggyorsabban eladni: az ingatlan.com-on hirdetést feladó magánszemélyek az idén eladottnak jelölt sorházakat településtípustól függően átlagosan 63-80 nap alatt értékesítették. Balogh László szerint az eladó házak növekvő népszerűsége két tényezőnek köszönhető. Egyrészt 2019 második felétől kezdve a befektetők aránya a vevők körében folyamatosan csökken, ők pedig legnagyobb arányban társasházi lakásokat vásárolnak. A másik ok a koronavírus-járványban keresendő: a kijárási korlátozások és a széles körben alkalmazott home office miatt a lakosság egyre inkább a saját kerttel rendelkező és nagyobb alapterületű ingatlanokat keresi.

Még több hír a hazai ingatlanpiacról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top