nlc.hu
Otthon

Száraz levegő párásítása

Ezért veszélyes, ha túl száraz a szobában a levegő – így párásíts!

Tudtad, hogy ha túl száraz a szoba levegője, a légúti megbetegedésekre is fogékonyabb lehetsz? 7 jel, amiből észreveheted, hogy itt az ideje párásítani!

Kevés jobb érzés van annál, mint amikor a kinti hidegről belépünk a fűtött lakásba, és a jóleső melegben olvasunk, filmezünk, pihenünk. De a fűtési szezon alatt sokan nem figyelünk a párásításra, így a száraz levegőt a szervezetünk kellemetlen tüneteket formájában jelezheti. Sőt, talán, nem is gondolnád, de a száraz levegő a légúti betegségek kockázatát is megnövelheti, mivel a kiszáradt nyálkahártya sérülékenyebb, és könnyebben megtapadhatnak rajta a kórokozók is. Ezekből a jelekből tudhatod, ha túl száraz a lakásod levegője.

Reggeli köhögés

Ha nem dohányzol, mégis rendszeressé vált a reggeli köhögés, akkor itt az ideje párásítani! Jó, ha tudod, hogy a száraz levegő nem csak reggel, éjjel is kiválthat köhögést, megakadályozva ezzel a nyugodt alvást. Ilyenkor már az is sokat jelenthet, ha a fűtőtestre helyezel egy bögre vizet, de hosszú távon ez jó eséllyel kevés lesz: helyette használj párásító készüléket.

Orrvérzés és orrszárazság

Reggelre úgy érzed, náthás vagy, de nem tudod kifújni az orrod? Ha pedig mégis sikerül, vérzik? Ha emellett száraz érzetet is tapasztalsz az orrjárataidban, akkor biztos lehetsz benne, hogy a száraz levegő okozza a tüneteket.

A párásítás mellett azt se feledd, hogy nemcsak nyáron, hanem télen is fontos, hogy figyelj a megfelelő folyadékbevitelre. Plusz szerezz be orrnyálkahártyát nedvesítő gélt vagy olajat a patikából, drogériából.

Ezért párásítsd a száraz levegőjű szobát

A száraz levegő orrdugulást is okozhat (Fotó: Getty Images)

Allergia súlyosbodása

Ha allergiás vagy, a száraz levegőjű szoba ronthat az állapotodon. Akár légúti allergia, akár pikkelysömör kínoz, a párásítás sokat segíthet. De akár profi párásító készüléket is beszerezhetsz, ami nemcsak kellő nedvességgel látja el a levegőt, hanem meg is szűri.

Száraz torok

Reggelente rendszeresen torokfájásra ébredsz, ami 20-30 perc múlva elmúlik? Ha semmi egyéb tüneted nincs, és valóban csak reggel fordul elő, akkor ezt a száraz levegő okozza. Akár páramérőt is használhatsz, ami megmutatja, hogy az adott helyiségben éppen mekkora a páratartalom. Az ideális érték 40 és 60 százalék között van. Egyébként a párásításhoz illatokat is használhatsz, amik még kellemesebbé tehetik a szoba levegőjét.

Így párásítsd a száraz levegőjű szobát

Hiába kened, mégis száraz a bőröd? Párásíts! (Fotó: Getty Images)

Viszkető szem

Ha sokat nézzük a monitort, biztos, hogy kiszárad a szemünk, de nem csak a laptop lehet a hibás. Ha száraz a lakásod levegője, a szemed is könnyebben kiszáradhat és viszkethet. Ilyenkor gyors enyhülést adhat a műkönny, de a levegő párásításáról is gondoskodj!

Bőrviszketés

Hiába hidratálod a bőröd, mégis száraznak érzed? Tény, hogy télen zsírosabb krémekre van szüksége az arcbőrünknek és a testünknek is, de ha túl száraz a szoba levegője, azt a bőröd sem fogja tolerálni, és viszketéssel, szárazsággal fogja jelezni. A párásítás mellett próbáld ki az olajos alapú testápolókat, vagy akár babaolajat is használhatsz.

Megfáztál? Így segíts magadon otthon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top