nlc.hu
Otthon

Ilyen, amikor egy 140 éves házat arrébb gurítanak

San Franciscóban lazán arrébb gurítottak egy 140 éves házat

A rendkívüli költöztetés hat órába és közel félmillió dollárba került.

Hajmeresztően látványos videók készültek még múlt hétvégén San Francisco belvárosában, ahol egy 140 éves, a viktoriánus korból származó házat költöztettek arrébb – írta a BoingBoing.

Az USA nyugati partján található metropolisz lakói számára egy időben megszokottnak számítottak a hasonló manőverek, ugyanis a nagyvárosban gyakran változtak a különféle építkezési előírások, amelyek többek között a járdák szélességét vagy az elektromos vezetékek elhelyezését módosították. A környék építészetére kevésbé jellemzőek a keleti parton gyakoribb téglaházak, San Franciscóban sok korabeli épületet vörösfenyőből húztak fel, amelyeket jóval könnyebb átköltöztetni, ha a szükség úgy kívánja.

140 éves házat gurítottak arrébb San Francisco utcáin

Viktoriánus otthonok San Francisco külvárosában (Fotó: Getty Images)

Az Englander House nevű épületet hat háztömbbel költöztették arrébb, amihez egy hatalmas, távirányítással vezérelhető hidraulikus szerkezetet használtak. Ez hasonlít a hidraulikus raklapemelőhöz, azaz az úgynevezett békához, csak épp jóval nagyobb.

A költöztetés egyébként bő hat órát vett igénybe. Érdekesség, hogy az Englander House új helyén a szomszéd épületet is meg kellett mozdítani, igaz, csak egy picit: mindössze 3,6 méterrel kellett odébb helyezni a házat, hogy az érkező épület elférjen. A tervek szerint az Englander House környékén egy új lakóövezet jön majd létre.

A művelet egyébként nem volt olcsó mulatság, ugyanis körülbelül 400 000 dollárba, azaz bő 118 millió forintba került.

További csodás épületek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top