nlc.hu
Otthon

Ideális hőmérséklet a hálószobában

Ez az ideális hőmérséklet a hálószobában

Kinek a pap, kinek a papné: sokan szeretik, ha jó melegben aludhatnak, mások viszont inkább a hűvösebb hőmérsékletű hálóra esküsznek. Szakemberek elmondják, hol az igazság!

A párok között klasszikus probléma, hogy miközben az egyik fél váltig állítja, hogy túl meleg van a hálószobában, a másik állandóan meg akar fagyni. Kinek az oldalán áll a tudomány? Mondjuk, hogy a pihentető alvás szempontjából feljebb vagy lejjebb érdemes-e tekerni a fűtést!

A megfelelő hőmérséklet a jó alvás kulcsa

Szakemberek szerint már néhány fok eltérés is tönkreteheti az éjszakáinkat. Ha túl meleg van a helyiségben, nehezen alszunk el, éjszaka pedig arra ébredhetünk, hogy leizzadtunk.

„A hőmérséklet nagyban befolyásolja az alvást, és gyakran ez a forrása a rossz alvásminőségnek” – árulta el Dr. Eve Van Cauter.

Az alvás közbeni magas hőmérséklet ugyanis megemeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben, nemrégiben pedig azt is megállapították, hogy a betegek azért alszanak olyan rosszul a kórház intenzív osztályán, mert ott túlzottan meleg van.

Mit jelent pontosan a megfelelő hőmérséklet?

Az alvásszakértő szerint 18 és 20 fok között lenne az ideális a hálószobában, akinek szavait alátámasztja egy korábbi vizsgálat is: ennek során a hűvösebb hőmérsékletű szobában pihenők éjszakánként átlagosan 19 perccel tovább aludtak, mint azok, akik ennél melegebb helyen hajtották álomra fejüket.

Ideális hőmérséklet a hálóban-1184491029

Fokozatosan hozzászoktathatod magad a 18 fokos hálószobához (Fotó: Getty Images/Marvin Samuel Tolentino Pineda)

Ha együtt alszunk valakivel, az némileg bonyolíthatja a helyzetet, mivel nem biztos, hogy rögtön képes lesz megbarátkozni az alacsonyabb hőmérséklettel. Ilyen esetben fokozatos átmenetet érdemes teremteni.

Egy a lényeg: ne legyünk saját magunk ellenségei

A test több változáson megy keresztül az éjszaka folyamán, hogy megkönnyítse az alvást. A törzs és az agy hőmérséklete csökken, ahogy a vércukorszint és a pulzusszám is visszaesik. Éppen ezért, ha szaunát csinálunk a hálószobából, csak a saját dolgunkat nehezítjük vele. Az álmatlanságot egyenesen a test hőszabályozási ciklusainak hibás működéséhez kötik – magyarázza a The Atlantic cikke.

Ha minden héten csak egy fokot változtatunk, könnyebb lesz megszokni. Még ha csak a korábbiaknál néhány fokkal vesszük lejjebb a hőmérsékletet, már az is jótékony hatással lehet az életminőségünkre!

Mindenképp érdemes egy próbát tenni, hiszen a rossz minőségű alvás:

  • hangulatingadozáshoz,
  • koncentrációs képesség gyengüléséhez,
  • elhízáshoz,
  • egészségtelen bőrhöz,
  • csökkenő libidóhoz,
  • szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ KatarzynaBialasiewicz)

(via és otthon.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top