nlc.hu
Otthon
Ezeket ne tedd a mikróba

Ezeket a dolgokat soha ne tedd be a mikróba!

A most következő listán lesznek olyan dolgok, amiket biztos, hogy te sem mikróznál, de talán olyanok is, melyeket talán betennél a masinába, pedig nagyon nem ajánlatos...

Egy 2019-es kutatás szerint a legtöbben azért vásárolnak új mikrohullámú sütőt, mert az előző teljesen tönkrement. A készülékek jó része ráadásul nem elkopik vagy elöregszik, hanem azért romlik el, mert olyasmiket tesznek bele, amiket nem lenne szabad. 

Alufólia

A mikrohullámú sütő belseje valójában fémből van, ami lehetővé teszi, hogy egyfajta tükörként működjön: fém rádióhullámokat vagy mikrohullámokat tükröz. A rádióhullámok elektromágneses energiát bocsátanak ki, ez melegíti fel a mikróba tett dolgokat. Viszont ha fémet, például alufóliát helyezel a hullámok visszaverődnek a tárgyról, ennek következtében az alufólia meggyullad, ami nyilvánvalóan rendkívül veszélyes.

Papírzacskók

Bár léteznek olyan speciális papírzacskók, melyeket be lehet tenni a masinába, gondoljunk csak a mikrós pattogatott kukorica zacskójára, a közönséges papírtasakoknak semmi keresnivalójuk a mikrohullámú sütőben. Ezekből ugyanis füst és méreganyagok szabadulhatnak fel a melegítés során, mi több, könnyen lángra is kaphatnak.

Mikrohullámú sütő

Ne tedd a mikróba! (Fotó: Getty Images)

Műanyag dobozok, tasakok

A műanyagoknak sem barátja a mikrohullámú sütő, a hevítés során ugyanis ezek nem csupán megolvadnak, de ösztrogénszerű vegyi anyagok, például biszfenol A vagy a BPA szabadulhat fel belőlük, melyek a szervezetbe jutva többek között endokrinrendellenességeket okozhatnak. 

Hungarocell doboz

Hasonló okokból nem szabad mikrózni a hungarocell, polisztirol dobozokat sem: ezekből is veszélyes vegyi anyagok válhatnak ki, illetve az étel át is olvadhat rajtuk a melegítés során. 

Textíliák

A mikrohullámú sütő nem szárítógép, tehát a legkevésbé sem jó ötlet a nedves ruhádat beletenni. Bár nagyban függ a dolog attól is, hogy pontosan milyen textíliáról van szó, ám ha a ruha anyaga nem képes elnyelni a mikrózás során keletkezett hőt, az tönkreteheti a gépet. Inkább ne kockáztass!

Tojás

Bár keringenek olyan praktikák, miszerint a tojást egy bögre forró vízben a mikróban is meg lehet főzni, ne dőlj be ennek! A mikrohullámú sütő ugyanis nagyon magas hőmérsékletet termel, melynek következtében a tojás belsejében rengeteg gőz keletkezik. Ennek eredményeképp pedig minimum elreped, de sokkal jellemzőbb, hogy szétrobban.

Pirospaprika

Ha bármikor is eszedbe jutna egész pirospaprikát melegíteni a mikróban, azonnal tegyél is le róla! A hő hatására ugyanis a csípős ízt adó kapszaicin felszabadul és amikor kinyitod a gép ajtaját, nagyjából olyan lesz, mintha paprikaspray-vel fújtak volna arcon.

Leveles zöldek

A leveles zöldek, mint például a kel vagy a spenót főzéséhez nedvességre van szükség. Ha szárazon beteszed ezeket a mikróba, szikrázni kezdhetnek, de akár fel is gyulladhatnak. 

Rizs

Bár az előző napról maradt, főtt rizs újramelegítésére magától értetődőnek tűnhet a mikrohullámú sütő, ám a szakemberek szerint ez is veszélyes, ugyanis ha a rizsben megtalálható a Bacillus cereus nevű baktérium, az a mikróban hevítés során elszaporodhat és akár ételmérgezést is okozhat. 

Üres

A mikrohullámú sütőt üresen sem szabad elindítani, ugyanis ha nincs benne semmi, ami elnyelhetné a mikrohullámokat, azok visszacsapódnak egymásról, ami tüzet, sőt akár a készülék robbanását is okozhatja. 

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top