nlc.hu
Otthon

Dubajban síelni is lehet

Alpesi hangulat a sivatag közepén: Dubaj kitalálta, hogyan síelhetsz náluk

24 oktató, kék, piros és fekete pálya, plusz pingvinek.

A síszezon Európában általában november végétől április végéig tart, hogy hol és meddig, azt rengeteg tényező befolyásolja, például 

  • a tengerszint feletti magasság, és
  • az aktuális időjárás.

Vannak azonban helyek a világban, amiket nem a síeléssel szokás azonosítani, ilyenek például a puszták, az esőerdők vagy a sivatagok. No persze, olyat láttunk már például Candide Thovex síelőtől, hogy a sivatagi dűnéken siklott, de ez inkább afféle extrém kilengés az alpesi síeléstől, és hát amúgy is: ahol sivatag van, ott nem is szokás síelni, hiszen nincs min, hacsak nem csinálunk havat és síközpontot, ez pedig uszkve 2005-ig senkinek sem jutott eszébe, csak Dubajnak. 

Dubaj hosszú évek óta épít a turizmusra: az Arab-öböl egyik legkedveltebb turisztikai célpontja a magyarok körében is népszerű, 2019-ben (2020-at felesleges számolni, a koronavírus-járvány miatt az egész világon bedőlt a turizmus) 40 ezren utaztak tőlünk az országba. Azt nem tudjuk, hogy ebből hányan mentek el síelni a Mall of the Emirates síközpontjába, de tény, hogy erre már volt lehetőségük. 

A sípálya kívülről / Fotó: Unsplash

A sípálya kívülről (Fotó: Unsplash)

A Ski Dubai 2005 decemberében nyitotta meg kapuit, a komplexum nevezhető a Mall of the Emirates bevásárlóközpont nyúlványának, itt szokás a síelés után egy étteremben megebédelni például közvetlen a pálya mellett a hütte-szerűvé épített North 28 étteremben, mondjuk egy egész napos családi csúszás után. 

Az aréna 85 méter magas, összesen öt pálya van, közte kék, piros és fekete, a leghosszabb lejtő 400 méter, az ülőliftről az egész központ belátható. A síközpont egyszerre 1500 vendéget tud fogadni, és nemcsak húzólift, hanem rendes ülőlift is van. Leszámítva a kék (vagy felhős) eget a hangulat alpesi, mindent úgy alakítottak ki, és olyan dizájnnal építettek meg, mintha az Alpokban lennénk, leszámítva, hogy gyártott, tömörített havon lehet csak síelni. 

Amellett, hogy várják a turistákat, hangsúlyos szerep jut a helyiek síoktatásának. Összesen 24 oktatóval dolgoznak, a helyi iskolákból csoportokban viszik a gyerekeket síelni. (Bármilyen furcsa is, az Egyesült Arab Emirátusok államainak tehetősebb polgárai szeretik a téli sportokat, sokan közülük Svájcba járnak síelni.)

A turistákat a csúszáson túl persze jó pár attrakcióval próbálják magukhoz édesgetni, van itt például frankó játszópark a gyerekeknek, illetve pingvinek. Ilyen murikra lehet például befizetni, hogy 40 vagy 75 perc sétálás a pingvinekkel, ugyanezt meg szabad spékelni egy születésnapi ünnepléssel. Ahogy azt a Ski Dubai honlapja írja:

pingvinek = túláradó cukiság.

A csarnokot mínusz 2 és mínusz 6 Celsius fok közé hűtik, és néha még hóesést is imitálnak, ami, valljuk be, ott az Arab-öböl partján még így is látványos. A központ a koronavírus-járvány idején is nyitva áll, természetesen betartva Dubaj járványügyi előírásait. Így a megszokott 1500-hoz képest egyszerre csak 750 ember léphet be. A bérelhető felszereléseket minden használat után fertőtlenítik, így garantálva a vendégek biztonságát. 

Egyéb aktív programok Dubajban:

Hatta – 115 kilométerre fekszik Dubaj városától a Hajar-hegyek között. Lőhetsz íjjal, biciklizhetsz, speciális program keretében még baltát is dobálhatsz.

Al Qadra bicikliút – 86 kilométeres „edzőpálya”, keresztül a sivatagon. Érdemes úgy belevágni, hogy a naplementében érkezel vissza célállomásra. Az út során nagy valószínűséggel nyársas antilopokkal is találkozol.

(Kiemelt kép: Ski Dubai Facebook)

Nem csak a felhőkarcolókról és a luxusról szól Dubaj: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top