nlc.hu
Otthon

Csomagküldő szolgálatok nevében küldenek üzenetet a csalók

Ha ilyen csomagértesítő SMS-t kaptál, legyél nagyon óvatos

A magyar rendőrség tájékoztatót adott ki arról, mi a teendő, ha valaki átverős üzenetet kap.

Az elmúlt napokban országszerte sokan kaptak olyan üzenetet telefonjukra, amiben az állt, hogy csomagjuk fog érkezni, ám ezeket az SMS-eket valójában nem csomagküldő szolgálatoktól kapták, hanem adathalászok küldték azokat.

Az átverős üzenetekben, amiket elsősorban Android-rendszert futtató eszközök tulajdonosai kaptak meg,  egy kártékony alkalmazás letöltésére próbálják meg rávenni, a csalók így akarnak hozzáférni az eszközön, például a netbankos alkalmazásokba tárolt adatokhoz, továbbá arról hívást vagy szöveges üzenetek küldését is kezdeményezhetik. Azok, akik az SMS-ben található linket megnyitották, és az ott található alkalmazást letöltve telepítették eszközükre, továbbküldték az eredeti üzenetet – esetenként akár több száz – másik hívószám előfizetőjének is.

A Magyar Rendőrség egy tájékoztatót adott ki arról, mi a teendő, ha valaki ilyen üzenetet kap. Az első és legfontosabb természetesen az, hogy ha a telefonjára az alábbi ismeretlen csomagkézbesítésről származó emlékeztető üzenet érkezik, ne nyissuk meg az abban található linket, ami egyébként a FedEx csomagküldő-szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldalra visz, ahol egy alkalmazás letöltésére nyílik lehetősége.

“Amennyiben letöltötte az SMS-ben található linken elérhető alkalmazást, vissza kell állítani a telefont gyári beállításokra, melyet eszköztípustól függően a rendszer beállításai között tehet meg. Amennyiben a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusírtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét! Legyen figyelemmel arra, hogy ezzel minden adatot töröl a telefonról, így a visszaállítás előtt gondoskodjon adatainak biztonsági mentéséről!” – írják.

Az eddig beszerzett információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Mobiltelefon

Fotó: Pixabay

Vigyázz a csalókkal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top