nlc.hu
Otthon

Kamilla jótékony hatása

A kamilla 10 jótékony hatása, amiről nem biztos, hogy tudtál

A kamilla tényleg igazi jolly joker, aminek rengeteg gyógyhatása ismert: természetes görcsoldó, gyulladáscsökkentő, baktériumölő és immunerősítő. De mi egészen biztosan tudunk róla újat mondani.

A kamillának, azaz az orvosi székfűnek rengeteg jótékony hatása ismert, amit tudományos vizsgálatok is alátámasztanak.

Segíti az emésztést

A kamilla segít ellazítani a bélrendszer simaizmait, aminek köszönhetően enyhe hashajtó hatással bír. A gyógynövény emiatt serkenti az emésztési folyamatokat, megszabadítja a szervezetet a salakanyagoktól is. Egy 2018-as kutatás szerint közepes vízhajtó hatással is bír, mely elősegíti a felesleges anyagok távozását a szervezetből és a bélrendszerből.

Természetes stresszcsökkentő

A Harvard Egyetem kutatása szerint minél stresszesebb valaki, annál gyorsabban szaladnak fel rá a pluszkilók. A kortizol hormon szintjének az emelkedését okozza a stressz, ami az étvágynövelésért felel. A kamilla bizonyítottan segít nyugtatni az idegrendszert, aminek köszönhetően a stresszhormon szintje is csökken, és a falási rohamok is idővel elmúlnak.

Kamilla jótékony hatása

A kamilla igazi, ezerarcú gyógynövény (Fotó: Getty Images/ Hannares)

Természetes szorongásoldó

A német kamilla szorongásra gyakorolt hatását vizsgálták a philadelphiai University Science Center kutatói. Ötvenhét, enyhe vagy közepesen súlyos szorongással küzdő betegnek nyolc héten át placebót, illetve kamillát adtak. Az eredmények igazolták a kamilla mérsékelt szorongásoldó tulajdonságát. A Texas University szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az élettartamot a kamilla. Hét éven át, követéses vizsgálat keretében dokumentálták a 65 év feletti, mexikói amerikai lakosság halálozási adatait. A The Gerontologist szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a kamilla fogyasztása a nőknél jelentősen csökkenti az elhalálozás kockázatát.

Tudtad? Bár az ókori Egyiptomban is ismerték, és előszeretettel alkalmazták a fejfájás enyhítésére, diadalútja a római korban kezdődött: ekkor kezdték el a bőrsérüléseket kamillával kezelni.

És a lista még hosszan folytatódik a kamilla jótékony hatásáról

  • A gyógynövény segít a menstruációs görcsök, a fejfájás, az ízületi-, izom- és reumás fájdalmak, a fogfájás és a sérülések miatti fájdalmak csillapítására.
  • Antioxidánsai megkötik a sejtöregedést gyorsító, gyulladásokat, daganatos elváltozásokat és a bőr ráncosodását okozó szabad gyököket.
  • A kamilla leviszi a lázat, elpusztítja a baktériumokat, a gombákat és egyes vírusokat (például mumpsz), ezáltal gátolja a fertőzéseket.
  • Borogatásként alkalmazva csökkenti a bőrpírt és a rovarcsípések okozta irritációkat, gyorsítja a sebgyógyulást, megakadályozza a sebek elfertőződését, valamint elhalványítja a hegeket.
  • Hozzájárul az ekcéma, a bőr- és szemgyulladások, valamint a szemfáradtság enyhítéséhez, a kamilla − öblögetéssel− biztosítja a szájüreg és az íny egészségét, megszünteti a kellemetlen leheletet.
  • A kamilla tisztítja a vért és a vesét, javítja az immunrendszer működését, elpusztítja a bélférgeket. Csökkenti a vérnyomást, ezáltal egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is hozzájárul.
  • Hajra, körömre is pozitív hatást gyakorol.  A kamillás öblítés csillogóvá teszi a világos hajat, gátolja a korpásodást és visszafogja a zsírosodást.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Westend61)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top